Cartoon Jan Rothuizen

De tekeningen van Jan Rothuizen

25 oktober 2018: Kamervragen

Beeld Jan Rothuizen

Parlement

Vanaf 2019 wordt er 4,8 miljoen euro uitgetrokken om alle scholieren een bezoek aan de Tweede Kamer te laten brengen. Per dag kunnen duizend middelbare scholieren de Tweede Kamer bezoeken. ‘Mensen worden niet als democraten geboren’, zegt minister Ollongren van Binnenlandse Zaken, ‘en dit is een leuke manier om erover te leren’. Nu bezoekt 40 procent van de leerlingen het parlement.

11 oktober 2018: Boerenkoffie

Beeld Jan Rothuizen

150 liter koffie per jaar

Nederlanders drinken ongeveer 150 liter koffie per jaar. Eind 17de eeuw was het hier nog een exclusieve drank voor de gegoede burgerij. Begin 18de eeuw werd de koffie goedkoper en kwamen de eerste koffiehuizen op. Vanaf 1750 dronk men in Nederland voor het eerst meer koffie dan bier.

Onderzoeksbureau Datlinq telde in 2017 bijna zevenhonderd koffiebars in Nederland. Een groei van zo’n 50 procent ten opzichte van vijf jaar eerder.

5 juli 2018: Vergeten

Beeld Jan Rothuizen

Steeds meer dementie

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Mensen met alzheimer krijgen geheugenproblemen en steeds meer moeite met dagelijkse vaardigheden. In Nederland hebben 270 duizend mensen dementie, van wie

12 duizend jonger zijn dan 65. Het aantal dementiegevallen zal door de vergrijzing stijgen tot 690 duizend in 2055. De kans dat een man dementie krijgt is 1 op 5. Bij vrouwen is dit 1 op 3, omdat vrouwen gemiddeld ouder worden.

7 juni 2018: Ruimer ademen

Beeld Jan Rothuizen

Animo yoga groeit

Yoga is vijfduizend jaar geleden in India ontstaan vanuit de behoefte een te worden met de natuur en zo de gezondheid te verbeteren. In Nederland beoefenen ruim 400 duizend mensen maandelijks yoga. De grootste groep hiervan zijn vrouwen van middelbare leeftijd. De populairste vormen van yoga zijn meditatieyoga en hathayoga (heel fysiek). Opkomende nieuwe yogastijlen zijn naked yoga en, samen met je hond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.