CommentaarKlimaatbeleid

De suggestie van Nederland als klimaat-gekke-henkie is populair, maar niet op de feiten gebaseerd

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) reageert op 10 oktober 2018, bij inloop Eerste Kamerdebat, op de uitspraak in hoger beroep in de Urgenda-zaak. De rechter bepaalde dat Nederland meer moet doen om de uitstoot van CO2 tegen te gaan. Beeld ANP

Hier en daar wordt opgeroepen tot een time-out in het klimaatbeleid. Niet nodig; die is al van kracht.

Het onvermogen van het kabinet om te voldoen aan de eisen uit het Urgenda-klimaatvonnis bevestigt nog maar eens het misverstand dat in het nationale klimaatbeleid dreigt te sluipen: de suggestie dat Nederland vooroploopt en nu als de gekke henkie van Europa er nog een paar scheppen bovenop doet.

Die suggestie is populair in het rechterdeel van de Tweede Kamer, maar niet op de feiten gebaseerd. De gemiddelde Europeaan stootte 6,9 ton broeikasgas uit in 2017, de Nederlander 10,2 ton, bleek onlangs nog uit een inventarisatie door de Volkskrant. Alleen Ierland, Estland, Luxemburg en Denemarken hadden een hogere uitstoot per persoon. Sinds 2008 is de uitstoot van broeikasgas in de Europese Unie, per hoofd van de bevolking, bovendien gedaald met 18 procent. In Nederland bedroeg de daling 8,2 procent. En ook als het gaat om de uitstoot per verdiende euro scoort Nederland aanzienlijk slechter dan het Europees gemiddelde.

De conclusie van het Planbureau voor de Leefomgeving dat Nederland op korte termijn te weinig resultaten boekt om in 2020 aan het Urgenda-vonnis te voldoen, is daarom geen verrassing. De kabinetten Rutte II en III hebben met de oorspronkelijke uitspraak uit 2015 niets concreets gedaan en nu is het te laat. Hier en daar wordt de laatste tijd opgeroepen tot een time-out in het klimaatbeleid. Dat is niet nodig, die time-out is al van kracht.

Het ongemak dat veel politici hebben bij het Urgenda-vonnis – beleid behoort in het parlement te worden gemaakt en niet in de rechtbank – neemt de politieke signaalfunctie niet weg: het schiet niet op met het klimaatbeleid. Kabinetten doen al jaren beloften waaraan ze zich niet houden. Daarin zit ook weinig verbetering, nu met name de VVD wel zegt dat de klimaatambities uit het regeerakkoord gelden maar intussen bezwaren opwerpt tegen elk concreet plan.

Over twee maanden zijn de voorstellen van de Klimaattafels doorgerekend en weet het kabinet wat het te doen staat als het z’n eigen beloften serieus neemt. Op korte termijn is de missie mislukt, op de lange termijn zijn er nog kansen. Mits 2019 het jaar wordt van de ommekeer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden