ReportageSpice Girls in Bristol

De Spice Girls paraderen als superhelden én vriendinnen over het podium alsof ze nooit zijn weggeweest

Mel C, Mel B, Emma en Geri trotseren de regen tijdens een reünieconcert in Bristol.

Haroon Ali
‘Deze reünie is vooral geslaagd omdat je als fan nog steeds gelooft in hun ‘zusterband’.’ Beeld Haroon Ali
‘Deze reünie is vooral geslaagd omdat je als fan nog steeds gelooft in hun ‘zusterband’.’Beeld Haroon Ali

Boven het Ashton Gate Stadium in Bristol (Engeland) schittert vuurwerk tussen de donderwolken, dansers rennen over het neonverlichte podium. De beats van Spice Up Your Life gaan op in het gegil van de fans. Dan verschijnen de Spice Girls op het videoscherm en paraderen ze over de catwalk onze kant op. Melanie C. staat nu recht voor ons: ‘Slam it to the left, if you’re havin’ a good time!’ Vriendin Sarah moet huilen.

Haroon Ali en friends bij Spice World. Beeld Haroon Ali
Haroon Ali en friends bij Spice World.Beeld Haroon Ali

Bij mij komen de tranen iets later, als de ballad Viva Forever wordt ingezet, die symbool kwam te staan voor het emotionele vertrek van Geri. Zij is nu weer van de partij, maar Victoria ontbreekt. Al die prikkels en flashbacks worden me even te veel. Gelukkig regent het pijpenstelen, zodat niemand een man van 35 ziet janken.

Waarom maken de Spice Girls nog steeds zo’n indruk op me? Ik was 13 toen hun debuutsingle Wannabe uitkwam en werd gelijk gegrepen door hun energie. De Spice Girls stelden zichzelf voor als vijf verschillende, maar toegankelijke karakters, zodat ieder meisje zich met een van hen kon identificeren. Als jongen viel ik vooral voor de hese stem en stoere houding van Melanie C. Maar ik zag de Spice Girls meer als een collectief, vijf meiden die samen sterk stonden. Ze schreven mee aan alle nummers, ontsloegen managers die hen onder de duim hielden en ontregelden ieder interview.

Campy circus

Met hun kreet ‘girl power’ creëerden ze niet alleen een beweging van tienerfeministen. Hun zelfvertrouwen inspireerde ook onzekere jonge homo’s zoals ik. De Spice Girls waren eigenlijk de eerste dragqueens in mijn leven: superhelden met grotere kapsels, meer make-up, hogere plateauzolen, kortere jurkjes en luidere stemmen dan de vrouwen die ik kende. Ze creëerden een campy circus waar ik bij wilde horen. De clip van Who Do You Think You Are? – met een verlichte dansvloer, discoballen en shirtloze jongens – lijkt ook verdacht veel op de gayclubs die ik later wél durfde te bezoeken.

Ik was zelfs zo’n grote fan dat ik vier plakboeken samenstelde, met roddels uit de Hitkrant en Break-Out!, maar ook hitlijsten en promomateriaal. De tijdscapsule laat ook zien hoe selectief mijn geheugen is. Zo heb ik een kaartje bewaard van hun concert in Arnhem, toen ik 15 was, maar ik herinner me slechts flarden. Mijn vierde plakboek eindigt een paar maanden na het vertrek Geri Halliwell, in 1998. Ook kwam ik er onlangs pas achter dat de Spice Girls in 2007 nog met zijn vijven een reünietour hebben gedaan. Op mijn 24ste was ik kennelijk te druk met andere dingen.

Haroon Ali's Spice Girls verzameling, 4 vol. Beeld
Haroon Ali's Spice Girls verzameling, 4 vol.

De zusterband

Is het verstandig om je tieneridolen als volwassene weer te zien? Op deze reünie van de Spice Girls was namelijk ook kritiek. Fans vonden het flauw dat Victoria Beckham niet meedoet, omdat ze te druk is als modeontwerper. Bij de eerste shows werd er ook geklaagd over het geluid. In aanloop naar het concert in Bristol maakten wij dertigers ons vooral druk over de naderende onweersbuien, in een open stadion. Maar de Spice Girls wekken veel sympathie door met ons de hoosbuien te trotseren.

Deze reünie is vooral geslaagd omdat je als fan nog steeds gelooft in hun ‘zusterband’. De Spice Girls hebben oprecht lol met elkaar, lopen hand in hand over het podium, maken grapjes over het vertrek van Geri (‘You left on my fucking birthday!’), die ertussen staat alsof ze nooit is weggeweest. Ze geven Victoria ook een vrolijke sneer in de lyrics van Wannabe: ‘Easy V doesn’t come for free, where is she?’ Victoria schijnt trouwens naar de laatste shows in Londen te komen, maar dan als toeschouwer.

De Spice Girls hebben meer dan 85 miljoen platen verkocht en zijn nog steeds de succesvolste vrouwelijke popgroep aller tijden. In een afscheidsfilmpje bedanken ze de fans voor hun loyaliteit in de laatste twintig jaar. ‘You made a normal girl feel special’, zegt Melanie C. Het benadrukt dat de Spice Girls als superhelden boven ons zweefden, maar ook onze vriendinnen waren in de roerige puberteit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden