Brievenzaterdag 11 mei

De SP moet niet meehuilen met rechtse populisten maar zich richten op een socialere EU

De ingezonden lezersbrieven van zaterdag 11 mei.

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot

Brief van de dag: Een socialere EU

SP-Kamerlid Renske Leijten, gaf in haar brief in de krant van 4 mei blijk van aanzienlijke euroscepsis, om niet te zeggen eurofobie . Leijten komt echter niet veel verder dan de angst voor een Europese superstaat en het verlies van de eigen Nederlandse identiteit. Inmiddels heeft de SP echt de handschoenen uitgedaan en probeert men met een ondermaatse, persoonlijke aanval op Frans Timmermans deze ‘argumenten’ meer kracht bij te zetten.

Wat mij verbaast bij dit ­gedoe is dat de SP, in haar ­kritiek op de EU, kennelijk niet in staat is om goede argumenten daarvoor te vinden. Die zijn er namelijk wel degelijk. De EU is nog lang niet de perfecte unie die elke Europeaan zich zou mogen wensen.

De SP pretendeert een onversneden socialistische partij te zijn. Haar argumenten tegen de EU zijn echter nationalistisch van aard. Zelf ben ik ook wel een beetje links en mijn grootste kritiek op de EU is dat die de afgelopen twintig jaar te veel een neoliberale koers heeft gevolgd en te ­weinig oog heeft gehad voor de belangen van de ‘gewone’ Europese burger.

De macht van de markt in de natiestaten lijkt nu sterker dan het regeringsbeleid van die staten. Ik zie de EU vooral ook als machtsmiddel tegen de toenemende macht van multinationals, het marktdenken en de daaruit voortkomende verslechterde positie van de individuele werknemers. Een verenigd Europa kan zich hier veel krachtiger tegen verzetten dan een individueel land. ­Zeker een klein land, zoals ­Nederland.

Kortom: prima campagnemateriaal. De SP moet niet meehuilen met rechtse populisten maar zich richten op een socialere EU, en dat tot kernpunt van haar campagne maken in plaats van de sociaal-democratische kandidaat voor de Europese verkiezingen zwart te maken met nationalistische argumenten: volslagen contraproductief en niet in het belang van de doelgroep van de SP.

Hans Valk, Dordrecht

Kappen

Bomen drinken geen alcohol, gebruiken geen verdovende middelen, maken geen onverwachte inhaalmanoeuvre, rijden niet te hard. Ze appen niet en ze stoten geen CO2 uit. Toch zijn de bomen gevaarlijk en moeten ze gekapt in de Achterhoek. De wereld op z’n kop.

Albert Duinkerken, Groningen

Plaatsen

Beveilig de bomen (en fietsers op het naast gelegen fietspad) tegen de automobilisten: plaats een vangrail!

Cathy van Beek, Bodegraven

Bas van der Schot Beeld Bas van der Schot
Bas van der SchotBeeld Bas van der Schot

Lust tot luisteren

Het artikel Luisterlust in de V van 10 mei is voor mij erg herkenbaar. Hoewel geen vervanger van papieren of digitale boeken is het af en toe erg leuk en praktisch om een luisterboek aan te zetten. Maar in het artikel wordt de bieb als aanbieder overgeslagen, terwijl die nou juist erg interessant is.

En concurrerend, want maar rond de vijftig euro per jaar. Voor dat geld krijg je een uitgebreid assortiment luisterboeken en daarnaast de gebruikelijke papieren boeken, e-books, films; al met al een enorme keuze.

Toon de Clercq, Roosendaal

Je hóeft niet te studeren

Ik las het artikel over de achterstand van leningen van studenten (Ten Eerste, 9 mei) en ik wil duidelijk zijn: studeren is investeren in de toekomst. Maar waarom studeer je? Om een betere toekomst, een beter inkomen te krijgen. Je maakt zelf de keuze.

Ik word wekelijks geconfronteerd met studenten. Ja, de een heeft het beter dan de ander, maar per saldo: niet slecht. Als je kiest voor studeren en je ouders kunnen niet bijspringen, dan moet je wel even opletten, maar het is haalbaar. Je hebt ook de keuze om niet te studeren. Dus dan niet zeuren dat het financieel zo slecht is, je maakt de keuze.

Zo is minder uitgaan ook een keuze, maar dat schijnt er bij te moeten horen. Prima, maar er zijn ook grenzen. De belastingbetaler betaalt al genoeg mee. Dus zelf moet je ook wat doen om een betere toekomst te krijgen.

Studeren is investeren in de toekomst en het is niet verplicht.

W. van den Broek, Alphen aan den Rijn

Korter leven

De uitspraak van wethouder Sharon Dijksma als zouden de huidige Amsterdammers gemiddeld één korter jaar leven, roept nogal wat vragen op (Ten eerste, 4 mei).

Één jaar korter dan wie? Korter dan de rest van Nederland inclusief of exclusief de Randstad? Want het is niet waarschijnlijk dat het in de rest van de Randstad zoveel gezonder is. En er is een vrij duidelijk verband met zowel opleidings- als inkomensniveau en levensverwachting.

De hoger opgeleide en dito inkomens groep heeft qua levensverwachting iets betere vooruitzichten. Een verschil in levenswijze lijkt de achterliggende oorzaak daarvoor te zijn. Trouwens, wil de voorgenomen operatie zin hebben dan lijkt de volledige electrificatie van de burgerluchtvaart vanaf 2030 eveneens een voorwaarde.

G.J. Riethorst, Oosterbeek

(Te) dikke boeken

Ik was zeer verheugd in de zaterdagkrant van 4 mei een recensie te lezen van Maarten ‘t Hart over een van mijn lievelingsschrijvers Anthony Trollope. Ik werd indertijd op zijn pad gezet door mijn leraar Engels, meneer Van Gils. Alsnog mijn hartelijke dank!

De nieuwe Nederlandse vertaling van dit boek telt maar liefst 880 pagina’s. Ik heb mijn oude Oxford Paperback er eens bij gepakt. De Engelse uitgave. 474 pagina’s (18,5x11,5x4). Gewicht 510 gram.

Kortom, een heerlijk formaat dat je in één hand kunt vasthouden tijdens het lezen. Kom daar maar eens om tegenwoordig! Voorbeeld: Bart van Loo’s De Bourgondiërs (23,5x15x4)en 1020 gram. Waarom moeten de boeken tegenwoordig allemaal zo groot en zo zwaar zijn?

Loes Cornelis, Vlijmen

En de eilanden dan?

De statistieken van het CBS zijn niet fout, neemt P. de Waard aan (Economie, 9 mei). Dat is helaas wel zo. Voor een deel van ons land heeft het CBS géén gegevens over de vermogensongelijkheid en worden de gegevens over de inkomensongelijkheid níet weergegeven in de statistieken voor ons land. Deze statistieken zijn dus wèl fout en geven een volstrekt onjuist beeld van de ongelijkheid in Nederland.

Het deel dat ontbreekt: Bonaire, Saba en Sint-Eustatius. Die eilanden maken al sinds 2010 deel uitmaken van ons land. En ook volgens de separaat gepubliceerde gegevens (!) van het CBS nota bene koplopers van de inkomensongelijkheid in Nederland zijn.

Gerrit van der Meij, Den Haag

Mijn buik

Het antwoord op de door Anton de Wit gestelde vraag ‘waarom mag het pro-lifestandpunt er niet zijn?’ (O&D, 7 mei) is heel simpel: dat standpunt mag er best zijn, maar het is niet jouw strijd.

Zodra je voor anderen besluit dat je ‘met die klomp cellen niet kunt doen wat je wil’, en dit bovendien nog een rationele opvatting vindt ook, dan wordt een redelijk gesprek hierover inderdaad moeilijk. Helemaal als je beweert dat ‘de hele kwestie ook niets met emancipatie of verworven rechten van doen heeft’.

De abortuskwestie is niet zo complex als de hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad het doet voorkomen. Het enige dat hij namelijk hoeft te onthouden is: mijn buik, dus ik bepaal.

Marloes Kanselaar, Rotterdam

Troost

Uitgerekend deze week las ik in Julian Barnes’ The Only Story (2018):

‘If I had the wings of a sparrow/If I had the arse of a crow/I’d fly over Tottenham tomorrow/and shit on the bastards below.’

De troost der literatuur.

Wim van der Lee, Zaltbommel

Gele Hesjes

Het artikel over de ‘Gele hesjes’ op bladzijde 3 van de Volkskrant van dinsdag 8 mei heb ik met veel belangstelling gelezen, temeer omdat ik het op een aantal punten met hen eens ben, maar toch niet van zins ben me aan te sluiten.

Ingeborg Westerhoff merkt op dat de opkomst bij demonstraties laag is omdat de meeste sympathisanten zich de reiskosten niet kunnen veroorloven.

Daar tegenover staat dat er in maart verschillende grote demonstraties zijn geweest in Amsterdam. Amsterdam heeft een grote bevolking, dus de gele hesjes zouden daar dan toch ook tienduizenden mensen op de been moeten kunnen brengen?

Ik was bij twee van die demonstraties, hoewel ik het me ook niet kan veroorloven. Ik vond de doelen waarvoor gelopen werd belangrijk genoeg om financieel enigszins over de grenzen te gaan.

En zeker veertigduizend leden op Facebook? Hoe lang zijn ze al niet aanwezig op Facebook? En dan maar veertigduizend leden? Ik heb een bladzijde daar met citaten uit boeken die indruk op me gemaakt hebben of me geamuseerd hebben, en heb bijna vijfduizend leden. Ik. Één niet al te bijzondere vrouw. Dan is veertigduizend voor een beweging weinig.

Overigens vind ik de foto bij het artikel tendentieus. Zoals de Illuminati overal zijn, zo zijn er ook overal mensen die in de Illuminati geloven. (Ik niet.)

Els van Lierop, ‘s-Hertogenbosch

Eindexamens, weg ermee

Laten we nu eindelijk eens ophouden met die waanzin van ziekmakende toetsen en examens. Nergens voor nodig. Leg voor ieder kind bij het begin van zijn schoolloopbaan een dossier aan waarin je periodiek bijhoudt hoe dat kind zich verstandelijk, emotioneel en sociaal ontwikkelt.

Bepaal aan de hand van een stelsel van formatieve toetsing of de leerling voldoet aan de landelijk vastgestelde criteria voor ieder onderwijsniveau. Formatieve toetsing is geen afrekening, maar een hulpmiddel om te bepalen hoe verder te gaan: zelfde weg, zijweg, omleidingsroute, ander niveau, ander tempo.

Tegen de tijd dat het kind toe is aan een vorm van vervolgonderwijs wordt een keuze gemaakt op basis van het geheel aan kennis, kunde en gedrag dat in het dossier is vastgelegd.

Het dossier gaat mee naar het vervolgonderwijs en wordt daar verder aangevuld. Toetsen en examens als momentopname, waarin een leerling zijn opgepropte kennis in één keer naar buiten moet persen tijdens een aantal slopende dagen in een benauwde gymzaal komen te vervallen.

De examens zijn nog maar net begonnen en het regent al weer klachten: te lang, te moeilijk, nodeloos ingewikkeld, te warm of te koud of te lawaaierig in al die gymzalen. Allemaal niet nodig als je een leerling met een goedgevuld dossier naar een vervolgopleiding laat gaan.

Of: gaan we maar door met die eindexamenzottigheid, omdat we anders die folklore van al dat gezweet en gezwoeg, het verdriet van de gezakten en de uitzinnige vreugde van de geslaagden zouden gaan missen.

Kortom: een dossierfeest is pas echt leuk, voor iedereen.

Jan Lauret, Middelburg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden