'De ruimte is de volgende frontier'

De ingezonden brieven van maandag 18 april.

Beeld afp

Brief van de dag Geef miljardairs de ruimte

'Wat is dat toch met die miljardairs, hebben ze hun interesse in de aarde verloren en zoeken ze het daarom buitenaards?' Niet om die reden, maar wel om een andere: De ruimte is de volgende frontier. Afgelopen decennia is er op technologisch vlak een hoop ontwikkeld. Vooral op softwaregebied waarmee we nu makkelijker hardware kunnen ontwikkelen. Willen we vooruit dan moet er hardware komen.

Op dit moment heeft de high-tech sector te maken met enor-me kortingen op overheidsbudgetten. Er is dus geen 'vrijheid' meer om gedurfde apparaten te ontwikkelen en de grenzen van ons kunnen op te rekken. En daar komen deze miljardairs om de hoek kijken. Vanuit een visie op een schonere wereld en om de mensheid voort te zetten buiten onze aarde. Als we op overheden moeten wachten om dit soort uitdagingen te tackelen, kunnen we lang wachten.

Zoals Kennedy zei in zijn speech die de mentaliteit in de VS veranderde: 'We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard.' Vul hier 'Mars' in en u ziet de impuls die onze generatie krijgt naar de toekomst.

Hendrik Wisse Kinderman, student Aerospace Engineering aan de TU Delft

Seksegelijkwaardigheid

Kinderombudsman of kinderombudsvrouw? Een interessante discussie. Twee pagina's verder introduceert Arjan Peters op de Kunstpagina Cornelis Vreeswijk als 'De zoon van een garagist en automonteur uit IJmuiden.' Een van de twee moet een vrouw geweest zijn. Maar welke?

Gerrit Bremer, Ede

Professionals

Naar aanleiding van de column van Aleid Truijens ('Oordeel niet zo snel over kinderen') het volgende: In 1952 ging ik naar de rk lagere school (na 1 week kleuterschool!) in een volkswijk in Schiedam. Dit was een jongensschool waar het gros van de leerlingen naar de ambachtsschool ging en de slimmeriken naar de mulo. Mijn toekomst tekende zich af. Maar zie, in de vijfde klas kwam er een nieuwe hoofdonderwijzer en er werd ook een nieuwe pastoor benoemd in de parochie.

De onderwijzer vond dat slimmeriken ook naar het hoger middelbaar onderwijs konden en de pastoor vond mensen belangrijker dan kerkregels. En zo kreeg ik, samen met drie andere leerlingen, het advies middelbare school . Mijn ouders, vader in de WAO door multiple sclerose, niet gelovend en moeder, katholiek, huisvrouw, stonden er achter. Er volgden een toelatingsexamen voor de school en een IQ- test voor een boekentoela-ge. Na het gymnasium volgde de universiteit, en ik heb een mooi leven gehad als huisarts. Mijn kinderen hebben ook een universitaire opleiding.

Ik heb mijn opleiding te danken aan een enthousiaste, goed opgeleide onderwijzer en een moderne priester. Tijden veranderen maar het zijn voor- al de professionals die het verschil maken. Laten we vooral zorgen voor gemotiveerde, goed opgeleide, continue verplicht nageschoolde, goed gehonoreerde onderwijzers, wier oordeel onderbouwd wordt met een objectieve toets. En maak het voor iedereen financieel mogelijk een studie te volgen.

Th. A. de Jong, Almere

Citotoets op 1

Aleid Truijens schreef weer een interessant artikel over het onderwijs. Toen werd besloten de Citotoets niet meer zo zwaar te laten wegen kon iedereen - de beleidsmakers in het onderwijs en vooral ook de hoog opgeleide ouders - voorspellen dat kinderen van laag opgeleide ouders zo minder kansen zouden krijgen. De Citotoets is neutraal.

Mijn dochter kreeg vroeger een mavo-advies. Met heel hard werken mocht ze na een jaar naar de havo. Dat heb ik, als ouder, niet gesteund omdat ik dit, gezien de uitslag van de Citotoets, te hoog gegrepen vond op dat moment. Mijn dochter heeft het traject mavo-havo-hbo gedaan, wat in haar geval prima uitpakte.

De Citotoets had voor mij als ouder zeker een betekenis en daarom vind ik dat de Citotoetsuitslag zwaarwegend moet zijn. Een kind van laagopgeleide ouders krijgt met een hoge score toch een goede kans om zijn talenten te gebruiken. Maak het weer zoals het was: de Citotoets als nummer 1 en het oordeel van de leraar als nummer 2. Gelijke kansen!

Edith Woltjes, Ambt Delden oud-leraar

Multiculturele ontmoeting

De discussie die Johan Derksen over Nederlandse Marokkanen in het amateurvoetbal heeft aangezwengeld, moet je veel breder trekken. Volgens Derksen zorgen voetbalclubs die voor het overgrote deel uit Marokkanen bestaan voor problemen en trekken de blanke Nederlanders zich terug.

Maar het mooie van het Nederlandse amateurvoetbal is juist dat er elk weekend op duizenden voetbalvelden een multiculturele ontmoeting plaatsvindt tussen spelers die haar weerga niet kent. Hier wordt niet alleen gespeeld, maar vindt ook regelmatig een cultuurclash plaats waarbij normen en waarden worden onderstreept. Want op het veld gelden universele regels waaraan ieder zich moet houden. De strijd op het veld sluit onverschilligheid en wegkijken, zoals we in de rest van de samenleving vaak zien, uit.

Soms loopt het uit de hand, maar in zeg 95 procent van de gevallen zorgt het voetbal voor verbroedering, meer begrip en vertrouwen.

Bas Overmars, Amsterdam

Wachtgeld

Als D66 echt indruk wil maken dan compenseert zij uit de partijkas de staatskas voor het onethisch gedrag van mevrouw Hachchi. En dan ook maar meteen ervoor ijveren om die idiote wachtgeldregeling eindelijk eens aan te pakken. Dat zou in ieder geval mijn stem waard zijn bij de komende verkiezingen.

Michaël Vork, Malden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden