LezersbrievenDonderdag 10 januari

De rijken leiden een volstrekt onhoudbare levensstijl

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 10 januari.

Kinderen spelen bij een spoorlijn in India. Beeld Getty Images
Kinderen spelen bij een spoorlijn in India.Beeld Getty Images

Brief van de dag

Briefschrijver Harry Fontein suggereert dat het stoppen van bevolkingsgroei naar tien miljard problemen als massa-emigratie en klimaatverandering kan voorkomen (O&D, 9 januari).

Hij gaat echter voorbij aan het feit dat de armste helft van de wereldbevolking (waar bevolkingsgroei voornamelijk plaatsvindt) slechts 10 procent van de CO2-uitstoot veroorzaakt.

Alleen al de rijkste 1 procent op aarde stoot 10 procent uit, terwijl de rijkste 20 procent goed is voor bijna 70 procent van alle emissies!

Het primaire probleem is niet dat de groep armsten het iets ­beter wil krijgen en groeit (‘overbevolking’), maar dat de (super)rijken een volstrekt ­onhoudbare levensstijl leiden en o.a. in (villa)vliegtuigen rondvliegen en zo een aandeel van het wereldwijde CO2-budget claimen dat helemaal niet van hen is (overconsumptie).

Stephan Huijboom, Hoorn

We kiezen het luchtruim

In Ten eerste van 9 januari staat het bericht dat Nederlanders blijven vliegen, ondanks de CO2-uitstoot. Volgens het Centrum voor Duurzaamheid, Toerisme en Vervoer (CSTT) is de CO2-uitstoot door vakanties in 2017 met 10 procent toegenomen ten opzichte van 2016.

Dat komt volgens het CSTT vooral door de stijging van het aantal verre vakanties (lees vliegvakanties) met 21 procent. Verder las ik dat Boeing een recordjaar achter de rug heeft met de levering van meer dan 800 nieuwe toestellen. Boeing heeft een goedgevulde orderportefeuille van 5.900 toestellen ter waarde van 144 miljard dollar voor de komende zeven jaar. En Airbus wil dit jaar 800 toestellen leveren. (Economie, 29 december)

In China is de komende jaren nog een markt voor ruim 7.000 passagierstoestellen en worden nog tientallen nieuwe vliegvelden aangelegd.

Wat moet de gemiddelde Nederlandse burger die zich toch wat zorgen begint te maken over zijn of haar eigen CO2 -uitstoot daarvan denken? Zal ik een warmtepomp (omgekeerde airco) kopen en mijn huis voor veel geld laten isoleren of voorlopig maar niet? Is mijn volgende auto volledig elektrisch of niet? En waarom moet ík straks van het gas af? Mijn vermoeden is dat onze politici in Den Haag nog een zware dobber krijgen om het klimaatakkoord verkocht te krijgen.

Aad Kooijman, Woerden

Brandend braambos

Mooie Stekel van Sander van Walsum over de religieuze wonderen waarmee hindoe- en andere religieleiders moderne technologen de ogen willen uitsteken! (O&D, 9 januari)

Toch een kritische noot: zowel op het wonder rond het stekelige Braambos als dat rond de Egyptische plagen en de steden Sodom en ­Gomorra kan geen christelijke leider zich op de borst slaan.

Die wonderen waren een stuk ouder, ze waren joods.

Pim Ligtvoet, Amsterdam

Evolutie

In zijn zeer lezenswaardige column (O&D, 9 januari) maakt ook Max Pam de veelgemaakte fout om de evolutietheorie een leer te noemen.

In orthodox-christelijke kringen is dit blijkbaar nog steeds, en met opzet, de gewoonte. Alsof de evolutietheorie geen wetenschap is, maar ook een ­geloofsleer.

Jan van Rooij

Steun en goede raad

Diederik Samsom, de nieuwe columnist, maakt zijn entree met een aangenaam blije boodschap: Europa, ga als vriend met de Britten praten en probeer ze binnenboord te houden (O&D, 9 januari). Luister naar hun ­gerechtvaardigde klachten. Probeer de EU zelf wat te verbeteren en aantrekkelijker te maken. Beter laat dan nooit. Een goed idee, want als de Europese leiders indertijd met wat meer begrip naar de toenmalige premier David Cameron hadden geluisterd, zou de Britse afkeer van Europa heel wat minder zijn geweest.

Als voormalig PvdA-leider weet Samsom dat er vooral voor de sociaaldemocraten een grote taak ligt. ­Jeremy Corbyn, de Britse Labour­leider, houdt niet van Europa. Hij is weliswaar het afgelopen jaar in Den Haag en andere Europese steden als de nieuwe Bernie Sanders bejubeld, maar in de 34 jaar dat hij parlementslid is, heeft hij altijd als rebel in eigen partij tegen de EG en EU geageerd.

Hij beschouwt de EU als een kapitalistische club die het landen onmogelijk maakt een socialistisch beleid te voeren. Nooit is het gelukt om hem ervan te overtuigen dat hij onzin verkondigt. Ook nu wenst hij uit vrees dat de Britten van mening veranderen en toch in de EU willen blijven geen tweede referendum. De Europeesgezinde spraakmakers binnen Labour heeft hij de mond gesnoerd. Als Labour zich de afgelopen twee jaar als een Europeesgezinde partij zou hebben opgesteld, zou de situatie er heel wat rooskleuriger hebben uitgezien. Daarom zou ik tot Diederik Samsom en zijn sociaal-democraten willen zeggen: Verbeter de wereld en de EU, en begin bij jezelf. Probeer eerst jullie eigen Jeremy Corbyn te ­bekeren.

Peter Brusse, Bussum

Geen paniek

Literatuurwetenschapper Schaffner vraagt zich wel eens af hoe relevant haar werk is (V, 9 januari). Op basis van haar boek over uitputting en burn-out door de eeuwen heen zou ik haar graag zeggen: zeer relevant. Historisch onderzoek is hard nodig nu overspannen rapporten en hordes mensen ons trachten te overtuigen dat het leven nog nooit zo zwaar is geweest. Lang leve de geesteswetenschappers die ons voor paniek over de (tijd)geest behoeden.

Bauke Koekkoek, Zeist

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden