Lezersbrieven Woensdag 20 maart

De respons in Utrecht was bijna on-Nederlands snel, doortastend en grootschalig

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 20 maart. 

UTRECHT - Een lid van de antiterreureenheid DSI op zoek naar de dader of daders van de schietpartij op het 24 Oktoberplein. Beeld Arie Kievit

Brief van de dag: Snel, doortastend en grootschalig

Het doet mij goed als inwoner van Utrecht dat er na de aanslag rijstroken vanuit Den Haag en Amsterdam werden afgesloten om extra veiligheidseenheden aan te voeren. Dat er in mum van tijd drie traumahelikopters klaarstonden.

Dat er een noodhospitaal met 200 bedden open was (hoeveel mensen passen er in die tram, vroeg ik me af). Dat stations en andere typische doelwitten zwaar beveiligd werden. Dat alle scholen dicht werden gehouden. Dat de foto van de verdachte snel beschikbaar was, zodat deze geen stap meer buiten kon zetten. Kortom, dat het optreden bijna on-Nederlands snel, doortastend en grootschalig was.

Tijdens de aanslag draait de tram de Weg der Verenigde Naties op, via het 24 Oktoberplein dat verwijst naar haar oprichting in 1945. Als we niet weten of het gaat om ‘slechts’ een eenzame schutter of een terroristische aanval op de wereldorde, vind ik het logisch om van het ergste uit te gaan.

Hopelijk krijgen we nu niet de truttige reflex om achteraf - met alle feiten op de koffietafel - te gaan vinden dat de respons wel erg duur en overdreven was.

Kees Kaan, Utrecht

Moordpartij

Terecht noemt de Volkskrant het schietincident in Utrecht een moordpartij en zwicht de krant niet meteen in navolging van sommige politici voor de verleidelijkere, maar speculatieve woorden aanslag of terrorisme. 

Jammer te moeten constateren dat sommige politieke partijen in hun verkiezingsretoriek de Turkse herkomst en de godsdienstige achtergrond van de verdachte aangrijpen om in het verlengde daarvan het immigratiebeleid te veroordelen en aldus met betrekking tot deze schietpartij selectief een schijnverband van oorzaak en gevolg te suggereren.

De achtergrond van de schutter lijkt bij deze moordpartij niet relevant te zijn. Maar door roeptoeterend zo’n verband te suggereren, stigmatiseer je bevolkingsgroepen, ontwricht je de maatschappij – waarin Turken vaak prima meedraaien – en zaai je bewust angst onder de bevolking. Angst zaaien is een essentieel hoofdbestanddeel van terrorisme. Je moet op die manier de verkiezingen niet willen winnen.

Zouden diezelfde campagneleiders ook zo nadrukkelijk op de achtergronden van de schutter hebben gehamerd als hij een christelijke Amsterdamse Golf rijdende WW’er en Ajaxfan was?

Johan van Knegsel, Eindhoven

Bescherming

Bert Wagendorp zegt: ‘De terreurvermoedens waren louter gebaseerd op zijn Turkse en vermoedelijk dus islamitische achtergrond.’ (Ten eerste, 19 maart) Maar zou het niet mogelijk zijn dat die terreurvermoedens gebaseerd zijn op de locatie van de schietpartij (het openbaar vervoer)?

Omdat er meerdere keren geschoten is, met in eerste instantie een hint van willekeur (want meerdere getroffenen)? Vermoedens van terreur die uitgesproken worden om de maatschappij even in bescherming te nemen, al is het maar een uurtje of acht.

J. Gerbecks, Nijmegen

Een veilige haven

De kinderen moeten binnenblijven, een aanslag, de dader is voortvluchtig. Via de klassenapp komt het nieuws een kleine honderd kilometer verderop door op mijn werk.

Kalm en creatief met tijd en middelen bieden de leraren mijn kinderen die middag een veilig haven. Gisteren viel het op, maar dit is wat ze iedere dag doen. Leraren jullie zijn goud waard!

Mori van den Bergh, ouder, Utrecht

Terreurdaad

De ontwikkelingen in Utrecht geven duidelijk aan hoe dun het contrast is tussen een terreurdaad en een psychotische daad.

Voor de slachtoffers maakt het niets uit, maar de politiek zou daar rekening mee moeten houden. Als je kijkt naar de achtergronden van de IS-gangers, dan zie je duidelijk dat veruit de meesten - misschien wel allemaal - psychisch in de war zijn. Vanuit dat licht gezien, was het misschien beter om ze hier in het land te houden onder verscherpt toezicht. Met intrekking van het paspoort had de Staat ze tegen henzelf in bescherming moeten nemen.

A.W.L. Retel Helmrich, Tilburg

Kijk eens naar jezelf

Wat een geweldig goed stuk van Cornelis Vlot en Tom Mikkers over ophouden over de schuldvraag en dat je eens naar jezelf moet kijken (O&D, 19 maart).

Het artikel eindigt met de bekende woorden: verbeter de wereld begin bij jezelf. Ik zou hieraan de bekende woorden uit de Bijbel willen toevoegen namelijk dat je wel de splinter in het oog van de ander ziet maar dat je de balk in je eigen oog niet ziet.

Ina Koning, Warffum

God in de Grondwet

Daniela Hooghiemstra besluit haar column (O&D, 19 maart) met de aanbeveling dat ‘God in gebedshuizen alle eer krijgt, maar dat godsdienst uit artikel 23 wordt geschrapt’.

Toch verstandig om de Grondwet eens zelf te lezen. Artikel 23 daarvan gaat over vrijheid van onderwijs, openbaar onderwijs en bijzonder onderwijs.

Onder bijzonder onderwijs vallen niet alleen scholen met een godsdienstige achtergrond, maar ook bij voorbeeld scholen met eigen opvattingen over de opzet van het onderwijs. Het woord godsdienst komt in artikel 23 maar één keer voor, en juist niet bij het bijzonder onderwijs.

Het openbaar onderwijs, staat er, wordt ingericht ‘met eerbiediging van ieders godsdienst of levensovertuiging’.

Die zin moet in een beschaafd land blijven staan, dunkt me.

Erik Jurgens, Amsterdam

Vrouwenemancipatie

Op dinsdag 19 maart las ik een bijdrage van Annegreet van Bergen. Volgens haar is de vrouwenemancipatie vooral te danken aan de snel gestegen welvaart en in het bijzonder de komst van de wasmachine.

Ook ik heb nog met een wasbord gewerkt en was blij met de wasmachine. Echter, volgens mij hebben de anticonceptiepil en de ontkerkelijking veel meer bijgedragen aan de emancipatie van vrouwen. Immers, niet de pastoor, maar de vrouwen zelf bepaalden voortaan het kindertal. Nog belangrijker was de verlenging van de leerplicht. Vanaf 1901 moesten kinderen tot 12 jaar onderwijs moesten volgen.

Tijdens Tweede Wereldoorlog werd die leerplicht verlengd tot 14 jaar en met de invoering van de Mammoetwet van 1968 tot 16 jaar. Vooral die laatste wetswijziging heeft er voor gezorgd dat ook meisjes langer onderwijs kregen. De wasmachine heeft mij niet meer vrijheid gegeven, maar het onderwijs dat ik (in de avonduren) volgde en de anticonceptiepil hebben mijn vrijheid en emancipatie en die van vele vrouwen bevorderd.

De wet op de economische zelfstandigheid van 1990 verplichtte jongens én meisjes om economisch zelfstandig te zijn. Om die zelfstandigheid te verwerven was en is onderwijs nog steeds de belangrijkste factor voor emancipatie. En dat geldt niet alleen voor vrouwen.

Gerda Godrie, Etten-Leur

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden