CommentaarSteun oppositie

De regering moet openheid van zaken geven over welke groeperingen militair materieel ontvingen

Beeld uit een video van organisatie Jabhat al-Shamiya.Beeld rv

Met lede ogen hebben veel Nederlanders de afgelopen jaren moeten toezien hoe de Syrische president Assad met grof geweld afrekent met de oppositie die tegen hem was opgestaan. Waarom hebben we de democratische krachten niet geholpen zich teweer te stellen tegen Assads dictatuur?

Het is een begrijpelijke emotie, zeker toen duidelijk werd dat de gematigde groeperingen naarmate de oorlog voortduurde steeds meer terrein verloren aan jihadistische strijdgroepen die wel steun kregen vanuit de Golfstaten.

Maar oorlog is geen bedrijf voor landen die geen vuile handen willen maken. Dat bleek ook in Libië waar het Westen uit naam van allerlei verheven beginselen wel ingreep: het gevolg was een chaos waaraan niemand later nog zijn handen wilde branden.

Ook in Syrië was het van meet af aan vrijwel onmogelijk zicht te krijgen op de verschillende milities die tegen Assad streden. Hoe voorkom je dat wapens in handen komen van jihadistische groeperingen? En hoe controleer je of er met de geleverde wapens geen wandaden worden gepleegd?

Daarom is het goed dat Nederland zich altijd heeft onthouden van wapenleveranties aan de rebellen. Maar zelfs de niet-dodelijke militaire hulp die Nederland in de vorm van terreinwagens, communicatieapparatuur en voedselpakketten aan de oppositie heeft geleverd, is nu een bron van verlegenheid.

Volgens Trouw en Nieuwsuur is een deel van die hulpgoederen toch in handen is gekomen van een radicale groepering die onder de vlag van het gematigde Vrije Syrische Leger wandaden heeft bedreven. Extra pijnlijk is dat het Openbaar Ministerie diezelfde groepering in een aanklacht tegen een Syrië-ganger als een terreurgroep betitelt.

Uit bezorgdheid over het gebrek aan betrouwbare informatie zette Nederland begin dit jaar al alle militaire hulp stilletjes stop. Volgens het ministerie van Buitenlandse zaken was er onvoldoende toezicht op wat de groeperingen doen.

Dat is een verstandig besluit, maar de regering moet nu wel openheid van zaken geven over welke groeperingen militair materieel ontvingen en waarom zij, ondanks signalen van mensenrechtenorganisaties, als gematigd werden aangemerkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden