CommentaarToekomst NPO

De publieke omroep moet juist een veilig huis zijn voor eigenzinnige programmamakers

De plannen van de coalitiepartijen met de publieke omroep ogen vooralsnog opportunistisch.

Pieter Klok
Zondag met Lubach, winnaar van de Gouden Televizier-Ring, tijdens het 52ste Gouden Televizier-Ring Gala in de AFAS Live, in 2017. Beeld ANP
Zondag met Lubach, winnaar van de Gouden Televizier-Ring, tijdens het 52ste Gouden Televizier-Ring Gala in de AFAS Live, in 2017.Beeld ANP

De vier coalitiepartijen hebben na maanden onderhandelen een schets gemaakt van de toekomst van de publieke omroep. Het voorstel oogt als een typisch Haags compromis. In plaats van diep na te denken over het wezen van de publieke omroep, is ervoor gekozen om elk van de coalitiepartijen een kluif toe te werpen.

D66 krijgt deels zijn zin doordat de publieke zenders straks tot acht uur ’s avonds reclamevrij zijn. De ChristenUnie wordt blij gemaakt met de toezegging dat omroepen niet meer hoeven te fuseren, waardoor de EO verzekerd is van een zelfstandig bestaan. Het CDA krijgt zijn regiozender op Nederland 3, en de VVD mag zich gelukkig prijzen dat de rechtse omroep WNL zijn plek in het omroepbestel houdt en de publieke omroep als geheel zendtijd kwijtraakt.

Het is een goed idee om de publieke omroep minder afhankelijk te maken van de Ster-inkomsten. Nu werken die vaak als een perverse prikkel. De verleiding is groot om kijkcijfers heilig te verklaren. Hoe hoger de kijkcijfers, hoe meer inkomsten, immers. De publieke omroep moet in de eerste plaats kwalitatief hoogwaardige programma’s maken die niet door de commerciëlen worden gemaakt.

Het verbod tot 20 uur oogt echter willekeurig. De coalitiepartijen hadden ook ervoor kunnen kiezen sommige zenders (Radio 1 en NPO 2) reclamevrij te maken. Dan kun je daar puur op kwaliteit en informatie inzetten.

Waarom de regiozenders naar het derde net verhuizen, is vooralsnog een raadsel. Ja, het is goed om meer aandacht en geld te geven aan regionale journalistiek, maar waarom zou iemand uit Friesland berichtgeving uit het Groene Hart willen? Nederland 3 is nu de zender van het experiment. Arjan Lubach is er bijvoorbeeld groot geworden. Door Nederland 3 aan de regio te geven zal het experiment mogelijk als eerste sneuvelen. De publieke omroep moet juist een veilig huis zijn voor eigenzinnige programmamakers.

Minister Arie Slob hoopt op korte termijn een convenant af te sluiten met alle Nederlandse mediapartijen. Het voorstel van de coalitiepartijen kan een mooi vertrekpunt zijn voor de discussie, maar het is te hopen dat het uiteindelijke toekomstplan voor de publieke omroep en de Nederlandse mediasector wat minder opportunistisch is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden