Opinie Zomercompetitie amateurvoetbal

De problemen zijn opgelost als we voetballen van april tot eind oktober

Door winterse wedstrijden kampt het amateurvoetbal met hoge energiekosten, scheve ranglijsten, dramatische speelvelden en een teruglopend publiek. Daarom pleit voetballiefhebber Ouren Nikkels voor een zomercompetitie.

Ouren Nikkels in actie.

De meteorologische herfst nadert: hét teken voor iedere bedreven amateurvoetballer dat het nieuwe seizoen in aantocht is. Vanaf het derde weekend van september tot mei worden in Nederland meer dan 750 duizend amateurwedstrijden afgewerkt door jong en oud. Dit zorgt ervoor dat het zwaartepunt van een voetbalseizoen seizoen grotendeels in de winter is komen te liggen, met negatieve consequenties voor iedereen die de onze volkssport een warm hart toedraagt.

Winterse afgelastingen zorgen bijvoorbeeld voor scheve ranglijsten met een groot verschil in het aantal gespeelde wedstrijden tussen natuur- en kunstgrasclubs. Voorheen bepaalde de natuurlijke ondergrond van het veld, veen, zand, klei, en het kritisch oog van de onderhoudscommissie of er kon worden gespeeld. Kunstgras is ­vaker bespeelbaar, waardoor het voorkomt dat clubs tot wel zes wedstrijden uit elkaar lopen. Ook bij doorgang zijn verregende, gure speel­dagen in de winter een gedrocht. Harde (najaars)wind en neerslag haalt de spelvreugde voor (jeugd)spelers en wedstrijdleiding onderuit en het publiek blijft op deze dagen dan ook veelal thuis. De dappere verkleumde supporters en stramme, ploeterende spelers zijn doorgaans blij wanneer de douche en kantine verwarming bieden na afloop.

Onbetreedbare toendra

Deze koude speeldagen en trainingsavonden leiden tot hoge energiekosten, tot wel 20 procent van de totale omzet. De vaak slecht geïsoleerde kleedkamers en kantines worden warm gestookt door de dienstdoende barman en op alle trainingsavonden wordt er gebruik gemaakt van enorme masten voor kunstlicht. Voorbeeld: de online verkrijgbare energiescan bij IJVV (880 leden) schrijft dat er voor meer dan 27 duizend euro aan energie verstookt is in 2017. De stijgende energieprijzen van de afgelopen jaren (4.4 procent gemiddeld) maakt dit tot een groeiend probleem, vooral voor verenigingen met een lagere omzet en ledenaantal.

Daarnaast hebben winterse wedstrijden een dramatisch effect op het speelveld zodra de competitie ten einde loopt in het voorjaar. Een winterse glijpartij op een net goedgekeurd veld devalueert de heilige grasmat van ­augustus tot een onooglijke, haast onbetreedbare toendra. Zijn de stramme spieren en tinteltenen eindelijk verleden tijd, nu moeten de knieën en enkels het ontgelden. Wat weer leidt tot overbelasting, blessures en uitval op de werkvloer. Iets met regen en drup.

De verhoogde blessurekans is niet het enige probleem. De verdroogde, oneffen knollenvelden zorgen voor niet te voorspellen stuiterballen en ongewenste verrassingen. Dit resulteert –zeker wanneer de competitie ten einde loopt – in traag, risicoloos veldspel en is bij vlagen niet om aan te gluren. Clubs hebben last van concurrentie met ander entertainment en veranderend sentiment onder supporters. De verenigingsmensen die voorheen geen wedstrijd misten, kiezen er nu voor om thuis te blijven voor een buitenlandse topwedstrijd: (vrij) verkrijgbaar in de woonkamer.

Ook jeugdvoetballers die vroeger bleven plakken om de wedstrijd van hun trainer of buurjongen te zien, gaan naar huis om de verrichtingen te volgen van hun helden bij Juventus, Barcelona of Liverpool. Als gevolg van dit alles lopen de bezoekersaantallen in het amateurvoetbal al jaren terug.

Profvoetbaldroogte

De oplossing is simpel: een speelschema met wedstrijden van april tot eind oktober voor amateurs. In Scandinavië, de Baltische staten, (Wit-)Rusland en Ierland hebben ze een zogenaamde ‘zomercompetitie’, op professioneel niveau welteverstaan. In Nederland zou het amateurvoetbal prima een eigen speelschema kunnen hebben ten overstaande van de profs. Mogelijk leidt dit zelfs tot vollere stadions wanneer voetballende fans naar hun club kunnen kijken. Ook op ­mediagebied liggen er kansen, omdat er gespeeld wordt ten tijde van profvoetbaldroogte.

Een zomerstop in juli en de eerste twee weken van augustus is onvermijdelijk vanwege de vakanties en de warmte. Gelukkig lenen doordeweekse avonden in mei, juni, (eind)augustus en september zich er perfect voor om voetbalwedstrijden af te werken. Een dergelijke aanpassing leidt tot betere velden, minder blessures, beter spel, meer supporters, hogere netto winst en het aller belangrijkste: meer spelplezier.

Ik zie een onderzoek naar de wensen van verenigingen en spelers met betrekking tot speeldata als noodzakelijk. Bij overtuigende voorkeur voor een zomercompetitie zal er een landelijke beleidsverandering moeten plaatsvinden, het liefst zo snel mogelijk. Bij gedeeltelijke draagkracht of vastzittend sentiment, kan er worden gekeken naar twee typen, zodat er zomer- en wintervoetbalclubs kunnen ontstaan. Ik ben benieuwd naar de mening van voetbalminnend Nederland en zie uit naar de discussie.

Ouren Nikkels is actief voetballiefhebber.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden