Opinie Brieven

De problemen aan de zuidflank van de eurozone zullen nog wel even voortduren

De ingezonden lezersbrieven van 24 augustus.

Grieken barbecuen op het strand in Litochoro. Beeld Getty

Brief van de dag: problematische zuidflank eurozone

Griekenland kan weer zelfstandig geld lenen en heeft tot pakweg 2060 de gelegenheid om zijn schulden af te lossen. De gerealiseerde hervormingen zoals de btw-verhoging hebben ‘de basis gelegd voor een gezonde economische groei’, aldus Mário Centeno. De opvolger van Jeroen Dijsselbloem vindt het blijkbaar geen probleem dat de Griekse staatsschuld in de afgelopen 8 jaar met ruim 20 procent is toegenomen.

Naar mijn mening trekt Pieter Klok (O&D, 22 augustus) dit zonnige toekomstperspectief terecht in twijfel. Tot nu toe geen berichten over een verbeterde belastingmoraal, het openbreken van het closed-shopsysteem voor allerlei beroepen, nog steeds is het wachten op échte, structurele hervormingen. Is er intussen een werkzaam kadaster, heeft men de geprivilegieerde (financiële) positie van de Grieks-orthodoxe staatskerk al onder de loep genomen, functioneert de Griekse Rekenkamer inmiddels naar behoren? Ik ben bang dat de problemen aan de zuidflank van de eurozone nog wel even zullen voortduren.

Zoals bekend heeft Griekenland ronduit de kluit belazerd bij toetreding tot de euro, maar alleen door het oprekken van de regels van Maastricht slaagde ook Italië er ternauwernood in om aan de toelatingscriteria te voldoen.

Na de invoering van de euro werd Berlusconi acht jaar lang geen strobreed in de weg gelegd om de belasting op erfenissen en het eigen huis af te schaffen en tegelijkertijd liet hij de staatsschuld rustig oplopen. Het vergoelijken van de dubieuze belastingmoraal kon daar nog wel bij. Concentreer je op la famiglia, de staat is per definitie onbetrouwbaar.

Zou er een verband kunnen bestaan tussen het tekortschieten van het Italiaanse staatsapparaat en het instorten van de brug in Genua? Wie zal het zeggen. Het wordt nog een hele klus om Europa bij elkaar te houden.

Rien GeurtsDen Bosch

Kortopgeleid

De term ‘laagopgeleid’ heeft een te negatieve lading. Naar een alternatief wordt gezocht.

Mijn voorstel is om voortaan ‘kortopgeleid’ te gebruiken. Ik ben zelf ‘langopgeleid’ en dat had inderdaad best een jaartje korter mogen duren.

Sake de Vlas, Wageningen

Onvergetelijke leraar

Uw prachtige artikel over Anne Vermeer trof mijn man en mij zeer (‘Het eeuwige leven’, 22 augustus). Ofschoon u het accent legde op zijn politieke loopbaan stammen onze herinneringen aan hem uit de periode van vlak na de oorlog, toen Anne Vermeer onze bevlogen jonge economieleraar aan het Thorbecke Lyceum was, destijds hbs-A in Arnhem.

Hij hield van muziek: op schoolavonden zong hij Franse chansons, bij het afscheid van onze concièrge zong hij Schubertliederen. Een unieke leraar, waar we na 70 jaar nog met plezier aan terugdenken.

Lidy de Vries-van Leenders, Norg

Zwart gat

De Volkskrant bericht dat een Italiaan in het zwarte gat van Anish Kapoor is gekukeld in Porto (V, 23 augustus).

Daarbij had niet onvermeld mogen blijven dat een kleinere uitvoering van dit kunstwerk Descent into Limbo te bewonderen is in het Tilburgse museum De Pont. Het ‘Tilburgse gat’ ligt in een van de zoge- naamde wolhokken, waar bezoekers niet in kunnen lopen, zodat het gevaar van inkukelen minder groot is.

Hans Koenen, Amsterdam

Vertrek uit Nederland

Hoelang zal het nog duren voordat vooraanstaande wetenschappers (oncologen, IT’ers, AI-specialisten, e. a.) zich als branche verenigen en gezamenlijk een ingezonden brief in de krant laten zetten met als inhoud: ‘Minister-president Rutte, we wensen niet meer voor de belasting aangeslagen te worden, anders gaan we naar het buitenland?’

Of begrijp ik de onderbouwing van het afschaffen van de dividendbelasting niet?

Henk Olden, Zelhem

Onbaatzuchtig liegen

Naar aanleiding van de ‘Koptekst’ (V, 21 augustus) wil ik toevoegen dat de mens/het sociale dier mogelijk niet alleen maar liegt om er rechtstreeks voordeel van te hebben of om er angst voor afwijzing mee te bestrijden, allebei eigengerichte zaken. Kan onbaatzuchtig liegen ook?

Mijn dochter probeerde ik van jongs af aan tot een eerlijk kind op te voeden en zelf was ik ook eerlijk naar haar. Totdat ik merkte dat dat in de sociale omgang al heel jong onhaalbaar werd. Dat was slikken. Het was pijnlijk om mijn kind te moeten leren dat oneerlijkheid soms beter is.

Maar gelukkig is ze gevoelig en snapt ze uit zichzelf veel. Zo keek ik ervan op hoe ze als kleintje al kon reageren, bijvoorbeeld als ze een cadeautje dubbel kreeg.

In tegenstelling tot veel kinderen die in zo’n situatie hard brullend riepen dat ze iets al hadden, bedankte ze vriendelijk. Ik had haar dit (nog) niet geleerd.

Ze bleek compassie met anderen te hebben.

Lucia Evers, Beverwijk

Denk vs. BNNVara

De bijdrage van Dommering en Van Eijk is niet makkelijk te bevatten (O&D, 21 augustus). Het lijkt of de hoogleraren een beperkte ‘het-doel-heiligt-nooit-de-middelenvisie’ voor ogen hebben.

Wat weegt zwaarder: dat de journalisten de afspraak geen opnamen te maken schonden, of dat een vooraanstaand kamerlid over een beladen en gevoelig onderwerp als Wilders en de PVV aantoonbaar liegt? Me dunkt het laatste.

Bert ten Holter, Prinsenbeek

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden