De prestatie-eisen voor het centraal examen zijn al jaren ongewijzigd

De ingezonden brieven van dinsdag 20 maart.

Leerlingen in Zoetermeer doen eindexamen.Beeld anp

Brief van de dag: Onuitroeibare opvattingen over zesjes

Margreet Vermeulen suggereert bij monde van Ionica Smeets dat de zesjes in het voortgezet onderwijs nog slechts bestaan bij de gratie van een vastliggend percentage onvoldoendes voor de eindexamens. Dit is onjuist.

De cijfers voor het centraal examen komen na veel rekenwerk tot stand door de examens te ijken aan eerdere examens, het gebruik van ankeritems, pretesten en posttesten. Ze staan daarmee los van schommelingen in moeilijkheidsgraad van de examens en ontwikkelingen in de leerlingenpopulatie.

Natuurlijk is de (onuitgesproken) verwachting dat er geen grote fluctuaties in vaardigheid zijn in opeenvolgende jaren, met andere woorden dat het percentage onvoldoendes en het gemiddeld cijfer dicht bij elkaar liggen. Als er afwijkingen zijn, worden er extra checks uitgevoerd en houdt men de rand van de onzekerheidsmarge dicht bij die van het vorige jaar.

Waar je de grens trekt tussen onvoldoende en voldoende is een keuze, maar de prestatie-eisen zijn al jaren ongewijzigd. En inmiddels blijkt bijvoorbeeld dat door een hoger leesvaardigheidsniveau bij Engels het percentage onvoldoendes is afgenomen en het aantal negens en tienen toegenomen. En dat heeft niets te maken met de cosmetica van een vaststaand percentage onvoldoendes. Blijft natuurlijk de vraag waar die zesjes dan nog steeds vandaan komen.

Paul Wessels, Amersfoort, oud-docent VO

Kwetsbare kinderen

Harriet Duurvoort maakt zich terecht zorgen over wie de zorg voor haar zoontje overneemt als zij dat niet meer kan. Waarschijnlijk is voor hem dan de beste plek een gezinshuis zoals de nieuwe Jeugdwet voorschrijft. Maar op dit moment komen we zeker drieduizend gezinshuizen tekort om al die kinderen een plekje te geven. Ondertussen bouwen we instellingen af waardoor de wachtlijsten weer oplopen en moeten we gaan 'leuren' met kwetsbare kinderen zoals we in de documentaire Alicia zagen.

Om de ambities van de nieuwe Jeugdwet waar te maken is geen bezuiniging maar een flinke investering in sociale innovatie nodig. Een samenleving die haar meest kwetsbare kinderen verwaarloost, krijgt dit altijd terug in de vorm van ellende op straat.

Peer van der Helm, Haarlem, lector residentiele jeugdzorg aan de Hogeschool Leiden

Guernica

Picasso's Guernica is natuurlijk een verpletterend schilderij. De reactie van Picasso op de vraag van Duitse soldaten die het doek zien: 'Haben Sie das gemacht?', is minstens zo verpetterend. Hij antwoordt: 'Nein, Sie!' Het lijkt me dat deze anekdote niet onvermeld mag blijven in zo'n mooi overzichtsartikel over Guernica.

Ton Maaswinkel, Almelo

Beeld ap

Burgers bespioneren

Bas van der Schot tekende maandag in één briljant plaatje waar politieke partijen zich drukker over zouden moeten maken dan de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Als die wet beter kan, hadden de politieke partijen eerder hun best moeten doen in de Tweede Kamer of kunnen ze dat alsnog doen door wijzigingsvoorstellen te schrijven.

Bij Facebook, Google, Amazon en al die andere commerciële zegeningen hebben ze minder middelen in handen om het bespioneren van burgers te beperken. Waarom daar niet meer politieke energie in gestoken in bijvoorbeeld Europees verband?

Peter Smets, Voorburg

Beeld Bas van der Schot

Doe aangifte!

Docenten zijn doelwit van boze ouders. Docenten worden door ouders bedreigd, er wordt gepoogd om te kopen of er wordt geschermd met juridische stappen wanneer het schooladvies niet is wat de ouders voor ogen hebben. De docent probeert het conflict te deëscaleren. In een aantal gevallen zwicht de docent of denkt hij er zelfs aan zijn baan aan de wilgen te hangen. Nergens in het artikel wordt melding gemaakt van de mogelijkheid die iedere burger in Nederland heeft bij bedreiging en omkoping: aangifte doen bij de politie en wel direct. Doen. Opgelost.

Richard Koopman, Oss

Zelfdoding

In 1962 zat ik in de laatste klas van de middelbare school. De school had als beleid om voor de leerlingen die binnenkort de school zouden verlaten, kennismakingsbezoeken te organiseren bij verschillende bedrijven: een soort beroepsoriëntatie. Ik had gekozen voor de politie.

Op het hoofdkantoor kregen we inzicht in de werkwijze van de verschillende afdelingen. Tot slot konden we aan de hoofdcommissaris vragen stellen. Iemand wilde weten waarom er in de krant nooit over zelfmoord (doding) werd gesproken. Met een voorbeeld maakte de commissaris dit duidelijk. In de krant was indertijd gewaarschuwd dat het gas bijzonder giftig was. Uit onderzoek bleek dat in die periode het aantal zelfmoorden(dodingen) aanzienlijk was gestegen.

In het gemeentelijk ziekenhuis Zuidwal was een speciale zaal ingericht voor mensen die een keer of soms meerdere keren een zelfmoordpoging hadden gedaan. Het werd de 'gaspittenzaal' genoemd.

Hans Zweegman, Zoetermeer

Hawking en Einstein

'De wetten van het universum bepaalden dat Stephen Hawking op woensdag 14 maart 2018 overleed', schrijft Bert Wagendorp.

Bepaalden de wetten van het universum inderdaad dat Stephen Hawking overleed, exact 139 jaar nadat Albert Einstein op vrijdag 14 maart 1879 werd geboren? Of had Hawking daar zelf de regie over en was het een knipoog naar de wetenschap?

Rosalie van Woerkom, Vogelenzang

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden