De praktijken van Cambridge Analytica zijn één lange reclame voor bewust digibetisme

null Beeld EPA
Beeld EPA
Olaf Tempelman

Non-fictie imiteert fictie, niet andersom. Liefhebbers van Britse dectiveseries als Lewis en Midsomer Murders weten dat het nooit pluis is in schilderachtige oorden als Oxford en Cambridge. Schrandere en succesvolle ex-kostschooljongens voeren daar steevast van alles in hun schild – ze vergiftigen mensen die hun huizen en land niet aan hen willen verkopen, handelen in drugs die ze uittesten op mensen of vermoorden studentes die uit de school willen klappen over ondergrondse orgieën. Dankzij een onberispelijke presentatie en een geolied old boys-netwerk weten ze dat allemaal keurig geheim gehouden. Gelukkig zijn er inspecteurs als Lewis en Barnaby die niet bang zijn voor old boys.

Stel dat de scriptschrijvers van zo’n detective een firma met de naam Cambridge Analytica bedenken met een directeur die Alexander Nix heet, het Eton College doorliep en met een upper class-Engels en een onberispelijke presentatie verhult dat zijn bedrijf verantwoordelijk is voor digitale beïnvloeding van verkiezingen wereldwijd met methodes zo onfris en malafide dat ze het daglicht niet kunnen verdragen – met dank aan Mark Zuckerberg van Facebook voor de data. De Brexit, de zege van Trump: het is hun werk. Waarschijnlijk zouden tv-kijkers zeggen: dit gaat te ver, dit is niet geloofwaardig.

Gelukkig waren er journalisten van het Britse Channel 4 die zich voordeden als potentiële klanten en aan wie Nix en zijn employees bevestigden dat ze echt nergens voor terugdeinzen. In een fraai understatement waarop Britten het patent hebben: ‘We stoppen informatie in de bloedsomloop van het internet.’ Een serie als Midsomer Murders is één lange waarschuwing voor old boys die in vastgoed doen. De praktijken van Cambridge Analytica zijn mijns inziens één lange reclame voor bewust digibetisme. Het zou mij niets verbazen als er een lijntje blijkt te lopen van Alexander Nix naar Boris Johnson, ook ex-Eton. We zien het in de volgende aflevering van Cambridge Analytica Crimes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden