Commentaar

De politiek is aan zet om de kloof tussen eigenaren en huurders te verkleinen

Zonder hogere rentes kan het maximeren van huren de scheefgroei op de woningmarkt tegengaan.

Actiegroep ‘Niet te koop’ demonstreert bij een huurwoning in Amsterdam die door de woningcorporatie te koop is gezet. Beeld Joris van Gennip
Actiegroep ‘Niet te koop’ demonstreert bij een huurwoning in Amsterdam die door de woningcorporatie te koop is gezet.Beeld Joris van Gennip

Met het einde van de lockdown breken economisch unieke en onvoorspelbare tijden aan. Tijdens de lockdown heeft zich een enorme hoeveelheid geld in de economie opgehoopt doordat Nederlanders veel minder konden consumeren en de overheid ­royale steun heeft geboden.

Al dat geld kan straks eindelijk op zoek naar een bestemming. Fabrikanten verheugen zich vast op een enorme toename in de vraag naar hun producten.

Al dit optimisme kan niet verhullen dat de economie in de lockdown verder ontwricht is geraakt. De twee belangrijkste kloven die door de Nederlandse economie lopen, die tussen vaste medewerkers en zzp’ers en die tussen huizenbezitters en huurders, zijn alleen maar verbreed. Vaste medewerkers die geen werk meer hadden, kregen hun salaris vaak volledig doorbetaald. Freelancers die hun werk kwijtraakten, moesten genoegen nemen met een uitkering op bijstandsniveau.

De lage rente die de Europese Centrale Bank (ECB) in reactie op de pandemie heeft doorgevoerd, vergrootte die andere kloof. Vlak na het uitbreken van de pandemie werd gevreesd voor de daling van de huizenprijzen. Maar door de lage rente gingen de huizenprijzen juist omhoog. Dat had weer als ­gevolg dat Nederlanders die nog geen huis hebben in paniek raakten: als ik nu niet instap, kom ik er nooit meer tussen, was de leidende gedachte, waardoor de huizenprijzen verder werden opgestuwd. Starters zijn gedwongen grote risico’s te nemen om een plekje op de huizenmarkt te bemachtigen.

Om de eerste kloof te verkleinen, presenteerden bonden en werkgevers deze week een sociaal akkoord. Voor de tweede kloof is nog niet een begin van een oplossing in zicht. Integendeel. De kloof groeit steeds harder. Wie vermogen heeft – bijvoorbeeld door overwaarde op een woning – en geld kan bijlenen, kan huizen bijkopen en zo zijn vermogen verder oppompen. Voor starters raken woningen steeds verder uit zicht. Zij moeten vaak een hoge huur betalen aan de huizenbezitters die reeds zeer vermogend zijn. Zolang de rente laag blijft, is het niet waarschijnlijk dat dit patroon wordt doorbroken.

De ECB zal de rente niet snel verhogen. Hiermee zou ­immers het herstel van de economie in de knop worden ­gebroken. Daarom is nu vooral de politiek aan zet. De huren zouden bijvoorbeeld aan een maximum kunnen worden ­gebonden, ook in de vrije sector, zodat huurders niet veel meer kwijt zijn aan maandlasten dan kopers. Beleggen in ­huizen wordt dan veel minder lucratief, waardoor starters er ook weer makkelijker tussen komen.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden