Column Arnon Grunberg

De plicht van de opvoeder: zie in je kind een genie

Wie wil onthouden wat 'dom' is in het Duits, moet aan smurfen denken. Die zijn blauw en dom, dus dan kom je vanzelf uit op blöd.

Ik zat in de voortuin van mijn moeder officieel is het mijn huis, maar ik blijf het het huis van mijn moeder noemen, temeer daar haar spullen er nog staan en haar kleren er nog hangen. Een enkele keer trek ik haar zalmrode jurk aan en laat me daarin fotograferen, dat vind ik prettig.

Naast me zat mijn petekind, hij was bezig Duitse woordjes te leren of hij deed alsof. Van de havo ging hij naar de mavo, nu dreigde hij te blijven zitten, maar ik blijf in hem een genie zien. Dat beschouw ik als de plicht van de opvoeder: zie in je kind een genie, al ben je de enige op de wereld.

Mijn ouders hebben dat ook gedaan. Weliswaar was ik een genie dat de nagel was aan hun doodskist, maar het geniale en het destructieve gaan uitstekend samen. Matiging is het beste, destructie alleen op zondagmiddag na de lunch. In de politiek blijft dat lastig.

Mijn petekind had al maanden, nee jaren last van ingegroeide teennagels en hij was er net aan geopereerd. Het zag er griezelig uit. Mijn moeder moest niets van fysiek verval hebben, ik ben er ook geen voorstander van. Laat het verval een talige aangelegenheid blijven.

Het overhoren begon, het woord ‘blöd’ bleef een obstakel. ‘Denk aan smurfen’, zei ik, ‘die zijn blauw en dom, dus als ze vragen wat ‘dom’ is in het Duits kom je vanzelf op blöd uit.’

Het ezelsbruggetje hielp. Verder was het gras geel en ik probeerde in een wankele tuinstoel uit de jaren tachtig Plato’s oplossing voor de planeet, samengesteld en vertaald door Gerard Koolschijn, te lezen.

‘Democratische politiek, stelde Plato vast, is kortetermijnbeleid in dienst van economische groei’, las ik.

In mijn ooghoek zag ik dat het petekind boven zijn Duitse woordjes in slaap was gevallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden