Vonk

De plastic kers op de piepschuim kerktaart

Dit weekeinde staat Vonk, het achtergrond- en opiniekatern van de Volkskrant, helemaal in het teken van religie. Het aantal kerkleden mag dan nog steeds dalen, God blijft aanwezig in Nederland. De christelijke kerken waar het goed mee gaat hebben een manier gevonden om hun boodschap aantrekkelijker te verpakken.

Jennie Barbier
Hoe illustreer je hapklare religie? Met een kerktaart van karton en piepschuim. Beeld De Volkskrant
Hoe illustreer je hapklare religie? Met een kerktaart van karton en piepschuim.Beeld De Volkskrant

Custom-made religie in hapklare brokken is een van de nieuwe trends. 'Mensen, vooral twintigers, dertigers en veertigers, stellen hun eigen behoeften voorop', zegt Joke van Saane, godsdienstpsycholoog bij de VU. 'Ze vragen zich af: waar ben ik naar op zoek en waar kan ik dat vinden? En als een kerk iets kan betekenen in dit zoekproces, zullen mensen zich aan zo'n kerk binden, of in elk geval tijdelijk.'

De kerken die groeien, zijn kerken die mensen het gevoel geven dat er naar hen geluisterd wordt, dat hun levensvragen worden beantwoord. Zo krijgen ook de mensen die er de buik van vol hadden weer trek in het geloof. Alleen, hoe geef je dat weer in beeld? De redactie van Vonk was er snel over uit: een kerktaart. Daar lusten zelfs de meest verstokte atheïsten wel een stukje van. Jammer alleen dat juist dat er niet in zit.

'Let op, je kunt het niet eten!', mailt Taart van m'n Tante vrijdagochtend. De Amsterdamse taartenwinkel heeft een prachtige taart gemaakt in de vorm van een kerk. Zij zijn gespecialiseerd in het maken van bijzondere taarten, van bruidstaarten met zes verdiepingen tot een stoeltaart en eetbare kleding. Toen de Volkskrant belde voor een kerktaart keken ze dus niet gek op.

Het is een waar kunstwerk, versierd met slagroomranden en een kers op de kerktoren. De verleiding om de fondantlaag eraf te peuteren is groot. Maar om het bouwsel bij elkaar te houden is de taart bewerkt met een lijmspray waar oplosmiddelen inzitten. Het was ook al verdacht dat de taart niet smolt onder de hete lampen in de studio van fotograaf Arjan Benning.

De taart fotograferen is zo gebeurd, maar nu moet er een stuk uitgesneden worden dat los op een bordje gefotografeerd kan worden. Dat blijkt lastig, want de kerktaart bestaat voor het grootste gedeelte uit karton en piepschuim. Alleen het bovenste gedeelte van het dak bestaat uit echte taart, maar als je daar een stuk uit snijdt en op een bordje legt, is niet meer te zien dat de taart een kerkgebouw moet voorstellen en dat was nu juist het concept.

Benning prikt aan alle kanten in de in de kerk. De taart ziet er inmiddels behoorlijk gehavend uit. De binnenkant van het dak bestaat uit een verleidelijk uitziende chocolade slagroom vulling. Maar ook daar mogen we niet van snoepen omdat er een kans bestaat dat de giftige stoffen hebben afgegeven op het eetbare gedeelte. De kerktaart is, heel toepasselijk, een verboden vrucht.

Uiteindelijk wordt besloten om de kerktoren eraf te zagen, en die op een bordje te fotograferen. Met de punt naar voren is niet te zien dat de binnenkant van piepschuim is. De kers op de punt zie je morgen in de krant wel, dat hij van plastic is valt nauwelijks op.

Benieuwd naar het eindresultaat? Zaterdag 18 april de religiespecial 'Hoe God in Nederland bleef' in Vonk.

Eet smakelijk! Beeld De Volkskrant
Eet smakelijk!Beeld De Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden