CommentaarRaoul du Pré

De pensioenonderhande-lingen verkeren in een impasse. Weten Klaver en Asscher te profiteren?

Weten Klaver en Asscher hier hun slaatje uit te slaan?Beeld ANP

Over twee dingen zijn alle betrokkenen bij de onderhandelingen over een nieuw pensioenstelsel het eens. Ten eerste over de noodzaak om het stelsel te moderniseren. De pensioenopbouw moet persoonlijker en flexibeler worden – inclusief toegang tot de fondsen voor het snel groeiend leger zzp’ers.

Ten tweede over het feit dat het kabinet in de afgelopen weken bereid bleek om serieus te onderhandelen. Tot voor kort onbespreekbare concessies kwamen toch op tafel, zoals de vertraagde verhoging van de AOW-leeftijd en de ­terugkeer van de vroegpensioenmogelijkheden voor mensen met ‘zware beroepen’. De werkgevers op hun beurt dachten mee over het betalen van pensioenpremie voor ingehuurde zzp’ers. Daar liggen kansen op belangrijke doorbraken.

Toch schat FNV-voorzitter Busker in dat het voor hem te riskant is om de sprong te wagen. Die vrees is niet ongegrond, gezien de opstelling van de SP in de Tweede Kamer – een fractie die ook binnen de FNV een belangrijke stem heeft. De herinnering aan de diepe crisis die de vakcentrale in 2011 spleet, na de vorige poging om tot een pensioen­akkoord te komen, is nog vers.

Geen wonder dat Busker aarzelt. Toch is het te hopen dat het kabinet, de werkgevers en de meerderheid in de Tweede Kamer hem over die vrees heen weten te helpen. Alleen al met de belangrijkste SP-eis – de AOW-leeftijd terug naar 65 – plaatst dat deel van de vakbond zich immers buitenspel. Er is bij lange na niet genoeg politiek draagvlak voor, de kiezers hebben nou eenmaal anders beslist. Vasthouden aan zulke eisen komt erop neer dat politiek en polder worden gegijzeld door een minderheidsstandpunt en elke modernisering onmogelijk wordt.

Het voordeel van de nu ontstane impasse is dat dit wellicht tot alle betrokkenen doordringt. Ook tot GroenLinks en de PvdA, de partijen die nodig zijn om alsnog iets te bereiken. Zonder hen zal Busker zeker niet bewegen en dreigt voor het kabinet – als dat nu op eigen houtje tot wetgeving overgaat – volgend jaar een afgang in de Eerste Kamer. Als Klaver en Asscher nu scherp maar redelijk onderhandelen, kunnen zij voor hun kiezers veel betekenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden