Commentaar Pensioen

De pensioenleeftijd moet minder snel omhoog, maar wie gaat dat betalen?

Oudere zoekt naar geld in haar portemonnee. Beeld ANP

Werkgevers en werknemers willen de hervorming van het pensioenstelsel deels terugdraaien.

Het is lang geleden dat werkgevers en werknemers een akkoord sloten, maar het lijkt het er nu toch echt van te komen. Uit een uitgelekt conceptakkoord blijkt dat ze het Nederlands pensioenstelsel drastisch willen hervormen. Of beter: ze stellen voor om de eerdere hervorming uit 2011 deels terug te draaien.

De pensioenleeftijd moet minder snel omhoog en liefst bevroren worden op 67 jaar. Het pensioen moet worden geflexibiliseerd om het mogelijk te maken eerder te stoppen met werken.

De sociale partners laten zien dat ze de stemming in het land goed aanvoelen. In 2011, toen de pensioenhervorming werd ingevoerd, was iedereen doordrongen van de noodzaak tot bezuinigingen. Nu de economie weer volop groeit en ECB-president Mario Draghi met geld smijt, vragen velen zich af of we niet wat al te zuinig zijn, zeker in een tijd waarin andere Europese landen de pensioenleeftijd minder snel verhogen en soms zelfs drastisch willen verlagen.

Bron van onzekerheid en stress

Verhoging van de pensioenleeftijd kan best, maar dan moet het wel voor iedereen mogelijk zijn om tot op hoge leeftijd te blijven werken. In veel sectoren is het werk fysiek en psychisch zo zwaar, dat dat lang niet altijd lukt. De hoop was dat werknemers zich bijtijds zouden laten omscholen. De praktijk is dat ze vaak een paar jaar voor hun pensioen hun baan verliezen en met geen mogelijkheid meer aan de bak komen.

Zolang dit probleem niet is opgelost, is een snelle verhoging van de pensioenleeftijd onverantwoord. Een pensioenleeftijd die afhankelijk is van iets waar je geen grip op hebt (de gemiddelde levensverwachting), is bovendien een bron van onzekerheid en stress. Het is te begrijpen dat de sociale partners daarvan af willen.

De grote vraag is wie dit allemaal moet betalen. Als werkgevers en werknemers het ineens volledig eens zijn, is enige argwaan op zijn plaats. Vaak wordt de rekening dan doorgeschoven naar een partij die niet aan de onderhandelingstafel zat, in dit geval de rijksoverheid. De komende maanden moet worden bepaald wie welk deel van de rekening betaalt. Het is te hopen dat werkgevers en werknemers zich dan net zo flexibel tonen als nu.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden