VERSLAGGEVERSCOLUMNMICHEL MAAS IN UTRECHT

De pandemie zet de deur naar de toekomst verder open

. Beeld .
.Beeld .

‘Hey Google: lampen aan.’ Lampen gaan aan. ‘Hey Google: lampen uit.’ Lampen gaan uit. Ze zijn niet nodig want de zon schijnt in overvloed naar binnen, maar ik had Jesse van Doren gevraagd om een kleine demonstratie. ‘Soms rijdt er hier ook een robotstofzuigertje rond’, zegt hij, en kijkt even naar de vloer met een glimlachje alsof daar elk moment zijn lievelingskat tevoorschijn kan komen. ‘Ik bedoel maar, dat je niet schrikt.’

Ik vind Jesse van Doren onder het zoekwoord ‘futuroloog’. Er zijn andere zoekwoorden waaronder je hem kunt vinden. Zoek bij ‘whizzkid’ en je vindt: ‘Spreker boeken? Boek Jesse van Doren.’ Zoek op ‘spreker boeken’ en je vindt Jesse van Doren ook... Je vindt hem omdat hij wil dat je hem vindt, en omdat hij weet wat je moet doen om hoog in de lijst met Google-hits te komen. Op zijn 11de verdiende hij daar al geld mee, en met het verkopen van tweets. ‘Ik wist al hoe je, toen Twitter nog populair was, tweets trending kon maken. Ik was de eerste influencer, zeg maar.’ Nu is hij 23, alweer oud voor een whizzkid maar jong voor wat hij doet. Hij is ‘tech guru’ en ‘growth hacker’ en een keynote-speaker over alles – gezondheidszorg, banking, technologische ontwikkelingen, beleidsontwikkelingen, bij KPMG, ANWB, NS, gemeente Rotterdam, het ministerie van Volksgezondheid en 350 anderen.

Keynote-speaker Jesse van Doren. Beeld rv
Keynote-speaker Jesse van Doren.Beeld rv

Hij kan over zaken praten omdat hij op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen op allerlei terreinen. Die kennis doet hij op op de innovatieve bijeenkomsten waar hij komt, en op de events die hij zelf organiseert, de hackatons, waar knappe koppen en whizzkids bij elkaar komen en samen ‘24 uur non-stop’ aan iets nieuws gaan zitten werken. En hij houdt ervan ‘technologische ontwikkelingen uit de ene discipline met de andere te verbinden’, zegt hij. Dat leidt altijd tot iets nieuws.

In Nederland was er een pandemie voor nodig om toekomstdiscussies open te gooien. Wie had er vorig jaar gehoord over de ‘touch-free samenleving’? En nu heeft iedereen het erover. Van Doren ziet bij die term niet alleen een versnelde opkomst van online-werken en -vergaderen, maar nog veel meer: holografische lichtknopjes, voice-activated huizen, medische diagnoses op afstand, en zelfs robotchirurgie. ‘Ik vind het gaaf, te zien waar al die technologie toe in staat is’, zegt hij.

Vandaag is hij futuroloog, omdat ik daarnaar zocht: ‘Ik ben niet iemand die gaat vertellen hoe de wereld er in 2030 of 2050 uitziet. Zo’n glazen bol heb ik niet. Ik kijk naar de technologische mogelijkheden.’ Hey Google, vertel.

De corona-app is maar één dingetje, en het maakt meteen duidelijk hoe de afwerende Nederlandse reflexen werken. Ineens heeft iedereen het over de app, is er een ‘appathon’ waar veel ideeën uit komen, maar dan is er meteen de reactie: er zijn veiligheidslekken, en er is de privacydiscussie. ‘En voor je het weet wordt iets dan al afgeschoten voordat het er is.’ Zo werkt Nederland.

Futuroloog Jesse van Doren: 'Hey, Google.' Beeld rv
Futuroloog Jesse van Doren: 'Hey, Google.'Beeld rv

Voor de echte technologische vondsten moet je, helaas, naar een land als China. Daar ziet Van Doren nu al een politiehelm met een bril waarin augmented reality is geprojecteerd met gezichtsherkenning, waardoor een agent bijvoorbeeld direct kan zien wie een verhoogde temperatuur heeft en hoe die heet. ‘Er zijn geen grenzen. China doet gewoon alles wat mogelijk is. Ik zie best wel de nadelen van wat er in dat land gebeurt, maar als je kijkt naar de technologie dan is het fascinerend.’

In zijn wereld zwermt ‘een autonome vloot van minirobots’ door riolen om ziektehaarden te vinden tussen de stront. De gezondheid van zieke mensen wordt met implantaten in de gaten gehouden, wearables waarschuwen wanneer je naar de dokter moet, en nieuwe revolutionaire microfoons kunnen luisteren als insecten: ‘ze houden stemmen uit elkaar, en ze kunnen zelfs aan een stem horen of iemand depressief is, of dat iemand een longaandoening heeft’, zegt Van Doren. Binnen twee jaar zijn ze er, die microfoons. Nu is zijn Google Home nog maar veredelde afstandsbediening, straks waakt die ook over zijn gezondheid, en wie weet wat nog meer. Het zal niet lang duren voordat computerprogramma’s alle informatiestromen sneller aan elkaar zullen koppelen dan een Chinese agent kan kijken, dank zij de razendsnelle 6G die daar de 5G al op de hielen zit.

Een helm met augmented reality. Beeld rv
Een helm met augmented reality.Beeld rv

Het is mogelijk. Op zijn woonkamertafel ligt een folder van luxe vliegende auto’s – sportwagen en opvouwbare helikopter ineen. ‘Pal-V. Ken je die? Dat is Nederlands’, zegt Van Doren, ‘en volgend jaar op de markt.’

Buiten wacht de toekomsts. Een pandemie zet de deur alleen een beetje verder open.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden