LAAT HET STOPPENPeter Pannekoek

De overheid probeert Peter Pannekoek klein te krijgen met DigiD

null Beeld

Niet alle moderne verschijnselen hoeven we goed te keuren. Er zijn zaken waar we ons tegen kunnen, nee móéten verzetten. Deze week wil Peter Pannekoek nooit, maar dan ook nooit meer inloggen bij DigiD.

28 oktober 2018

‘Schat, ik maak nog even mijn donorregistratie af. Ga alvast maar, ik vertrek over vijftien minuten. Zie je zo!’

Nou, volgens mij heb ik alles bij de hand. Paspoort, bloedgroep, eens kijken wat ze nog meer willen. Meld u aan via DigiD? Oh god, dat is lang geleden. Gebruikersnaam? Dat zal wel ‘peterpannekoek’ zijn. Hoeveel kunnen er daar van bestaan in Nederland? ‘Gebruikersnaam en wachtwoord komen niet overeen’. Wanneer heb ik dit aangemaakt? Volgens mij toen ik net 18 was geworden. Wat was toen mijn vaste wachtwoord? Laat ik ‘carmenelectra’ eens proberen. Nee, niet goed. Moesten wachtwoorden toen al met symbolen? Poging twee: ‘c@rmenel3ctr@’. Weer verkeerd. Op wie was ik toen verliefd? Natuurlijk! Door die sexy clip van Dirrty, maar hoe spel je Christina Aguilera ook alweer? Nieuw venster openen en aan Google vragen. Ah, precies zoals je het zegt. Poging drie: ‘christinaaguilera’. Wat?! ‘U heeft drie verkeerde pogingen gedaan, dus u kunt vandaag niet meer inloggen. Wachtwoord vergeten? Klik dan hier. We mailen uw nieuwe wachtwoord naar uw e-mailadres.’ Allemaal leuk en wel, maar welk e-mailadres gebruikte ik toen? En wellicht nog belangrijker: wat was mijn wachtwoord van dat account?

De tering, oké, rustig blijven Peter, dit is hoe de overheid werkt. Ze proberen je klein te krijgen. Ik ga gewoon een nieuwe DigiD aanmaken. Gebruikersnaam: peterpannekoek2. ‘Gebruikersnaam is al bezet. Peterpannekoek23 is nog vrij.’ Drieëntwintig?! Wie zijn die andere tweeëntwintig Pannekoeken dan? Maar akkoord. Nu even logisch nadenken. Wat is een wachtwoord dat je gaat onthouden? Doe gewoon je vader. Alsof een hacker daar op zou komen: joppannekoek. ‘Uw wachtwoord moet minimaal één hoofdletter, één cijfer, één symbool en minimaal 14 tekens bevatten.’ Tuurlijk! Valt me nog mee dat ik geen Klingon uit Star Trek moet toevoegen. Hoe gaan we dit oplossen? J0pP@nn3k03k2018. Keurig, je bent een genie! Maar hoe gaan we dit onthouden? Ik kan het niet opslaan in een document genaamd ‘DigiD’ of ‘Wachtwoorden’, want dan ben ik de lul als mijn computer wordt gehackt. Het moet iets zijn waarin een buitenstaander niet snel zou kijken. Ik geef het de titel: ‘CKV verslag 4 VWO’. Moet ik dat alleen wel écht onthouden, anders hebben we volgende keer weer dit gezeik.

‘Hey lieverd, wat is er? Wat?! Is het al zo laat? De film is al begonnen? Oh sorry, ik maak het goed met je. Ik had gezeik met DigiD. Duizendmaal excuses.’

3 juni 2019

‘Maat, ik wil ook het terras op, het is heerlijk weer, maar ik moet mijn patiëntdossier opvragen en dat kan alleen via fucking DigiD en ik kan die gegevens niet vinden. Ik word helemaal gek, want ik weet dat ik ze ergens bewaard heb, maar god mag weten waar. Spreek je morgen.’

Weer een nieuwe DigiD aanvragen. Ik zweer je, DigiD is gewoon een afkorting voor ‘geen idee’. Kies gebruikersnaam. Nou, wat dacht je van ‘peterpannekoek’? Bezet?! ‘peterpannekoek24 is nog vrij.’ Wie zijn die andere drieëntwintig dan? God, ik heb het idee dat ik een déjà vu van een déjà vu heb. Hoe heet dat eigenlijk? Een déjà vi? Kies wachtwoord. Laat ik de naam van mijn opa doen. Rinus Pannekoek kent niemand. ‘Uw wachtwoord moet minimaal één Latijns teken, drie hoofdletters, één underscore, vier symbolen, een cijfer wat zichzelf niet kan delen en minimaal 25 tekens bevatten.’ Waarom zou je nog hacker willen worden? Dit is toch niet te doen? Nou, daar gaan we: R1NUs@nn314ko∑kΩπ2019. Hoe ga ik dit ooit onthouden? Ik schrijf het wel op een papiertje. Maar dan moet ik dat ergens neerleggen waar inbrekers het niet zullen vinden. Want anders jatten ze niet alleen mijn inboedel, maar ook mijn identiteit. Ik stop het wel in een boek van Harry Mulisch. Dat wil toch niemand lenen.

16 mei 2020

‘Broer, ik ben onderweg. Ik moet alleen even de datum van mijn rijexamen vastleggen.’

Website van het CBR openen. Klikken op kopje Rijexamen aanvragen. ‘Meld u aan via DigiD’. FUCKZOOI. Oké, laat maar. Ik pak wel voor de rest van mijn leven de trein. (Gefeliciteerd overheid, u heeft gewonnen.)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden