De opleving van xenofoob rechts in Italië mag ook Brussel worden aangerekend

De EU is ook schuldig aan opkomst van extreemrechts in Italië door wegkijken van migratieproblematiek.

Matteo Salvini, de partijleider van de Italiaanse extreemrechtse partij Lega Nord. Beeld afp
Matteo Salvini, de partijleider van de Italiaanse extreemrechtse partij Lega Nord.Beeld afp

De schietpartij op Afrikaanse migranten dit weekend in Italië heeft de komende verkiezingen op scherp gezet. Terwijl de regering probeert de gemoederen te bedaren, voelt het rechtse blok zich gesterkt in zijn antimigratie-retoriek. De soloactie van de fascistische regiokandidaat voor Lega toont volgens hen immers dat sommige burgers de massa-immigratie niet meer pikken en het heft in eigen hand kunnen nemen.

Lega-leider Matteo Salvini keurt de daad officieel af maar voegt er direct aan toe dat het zo niet langer kan. Hij belooft kiezers 500 duizend illegale migranten uit te zetten als hij in de regering komt.

Migratie is hét thema bij de Italiaanse verkiezingen van 4 maart, wat de extreemrechtse partijen vleugels geeft. Met 36 procent in de peilingen maakt het rechtse blok nu kans op regeringsdeelname. Kiezers lijken af te willen rekenen met de gevestigde partijen die niet genoeg deden om de migrantenstroom uit Libië tegen te houden.

In de afgelopen vier jaar staken bijna 700 duizend migranten in bootjes de zee over. Het leeuwendeel komt uit landen in zuidelijk Afrika en maakt geen kans op een asielstatus. Het grote probleem is dat deze illegalen moeilijk zijn uit te zetten. Nadat ze bij aankomst zijn geregistreerd reizen migranten dus vrij door om tegen gesloten grenzen van Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland te stuiten. Gevolg is dat de migratielast volledig in Italië is komen te liggen.

De opleving van xenofoob rechts in Italië mag daarom ook Brussel worden aangerekend. Net als in Griekenland hebben de Europese lidstaten geen helpende hand uitgestoken en Italië te lang laten doormodderen met de migranten. Pas toen Italië zelf in Libië dubieuze afspraken maakte met smokkelbendes en de kustwacht van de regering in Tripoli stopte de bootvluchtelingenstroom. De EU sloot zich daarbij aan en daarmee lijkt de kous af tot de volgende crisis zich aandient.

Structurele oplossingen, zoals om migranten al aan de overkant van de Middellandse Zee te screenen en zo nodig direct terug te sturen naar het land van herkomst, zijn er nog steeds niet. Zo blijft het zwakke Europese optreden in de migratiecrisis voorlopig verkiezingen bepalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden