DE WEEK VAN DE HOOFDREDACTEURPieter Klok

De Open Redactie wil het onzichtbare midden weer zichtbaarder maken

null Beeld

Het ingewikkelde bij het beoordelen van lezerswensen en -klachten is dat je nooit weet hoe representatief ze zijn. Spreekt hier een eenling met een hoogst particuliere verontwaardiging? Of spreekt deze lezer namens een grote groep?

Tot een paar jaar geleden hanteerden we de vuistregel dat één klagende lezer voor duizend ontevreden lezers stond. Die regel dateerde nog uit de tijd dat het indienen van een klacht een stevige inspanning vergde. Wie een klacht wilde laten horen, moest een brief schrijven, die in een envelop stoppen en van een postzegel voorzien om vervolgens naar de brievenbus te lopen. Als één lezer zich al deze moeite had getroost, kon je er vergif op innemen dat veel andere lezers zich ook hadden geërgerd.

Tegenwoordig hoeft klagen hooguit een paar seconden te kosten en kan het dankzij de mobiele telefoon op elk moment van de dag. Dat is aan de ene kant prettig, omdat we veel meer lezerspost krijgen – zeker in coronatijd – waardoor we onze lezers beter leren kennen, maar er schuilt ook een gevaar in. Wie verontwaardigd of boos is, heeft een veel sterkere stimulans om zich te uiten dan iemand die tevreden spinnend de krant zit te lezen. De vraag is dus – nog meer dan voorheen – hoe representatief deze reacties zijn.

Fleur de Weerd van de Open Redactie. Beeld Sabine van Wechem
Fleur de Weerd van de Open Redactie.Beeld Sabine van Wechem

Verontwaardiging en woede verspreiden zich in de digitale wereld veel sneller dan instemming en begrip, waardoor de uitersten in het debat continu worden versterkt en het redelijke midden onzichtbaarder wordt. ‘De israëlisering van het maatschappelijke debat’, mag ik dat hier ter redactie graag noemen.

Om te voorkomen dat de radicale denkers onder onze lezers ons beeld te veel gaan bepalen, hebben we begin dit jaar de Open Redactie opgericht. Hiermee staan we continu in contact met duizenden lezers. We vragen hun wat ze vinden van onze berichtgeving, met welke vragen ze kampen en soms ook of ze ons willen helpen onze verslaggeving te versterken door voorbeelden aan te dragen uit hun eigen omgeving.

Vanaf deze week zal de Open Redactie wekelijks verslag doen in de nieuwe rubriek Meelezers. De opinieredactie zal daarnaast beschrijven welke onderwerpen u het meest beroeren en ikzelf zal wekelijks een concrete lezersvraag beantwoorden.

Wilt u de redactie ook per vragenlijst laten weten wat u het liefst wilt lezen? Meld u dan aan op openredactie.volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden