Opinie

'De onvrede snap ik wel'

Saïd Bouharrou, vice-voorzitter van de Marokkaanse Raad voor Moskeeën, over de conclusies van het integratie-rapport van het SCP.

Saïd Bouharrou.

Zestig procent van de niet-westerse migranten voelt zich niet thuis in Nederland, constateert het SCP. Saïd Bouharrou, vice-voorzitter van de Marokkaanse Raad van Moskeeën, is daarvan geschrokken.

'Ik wist dat de onvrede toeneemt, maar dit is toch wel een hoog percentage. De onvrede valt wel goed te verklaren. Het SCP constateert dat de onderwijsprestaties van migrantenkinderen verbeteren. Dat klopt, maar je hebt er niet veel aan als je bijvoorbeeld geen stageplek krijgt. Dat hoor ik van laagopgeleiden. En hoogopgeleiden krijgen de laatste tijd van werkgevers te horen dat ze overgekwalificeerd zijn. Tot voor een jaar was dan hun reactie: we moeten niet zeuren en beter ons best doen. Maar dat is voorbij, het hielp niet.

'Het demotiveert dat migrantenkinderen geen werk kunnen vinden, ook al zijn ze goed opgeleid. Het gevoel van eigenwaarde gaat omlaag, je trekt je terug uit de samenleving. Dat juist hoogopgeleide jongeren met een laag gevoel van eigenwaarde een doelwit kunnen zijn voor radicalen ligt voor de hand. Mijn angst is dat uitsluiting door de samenleving tot insluiting door jihadisten kan leiden.'

Het SCP- rapport constateert dat 30 procent van de Turkse, Marokkaanse en Antilliaanse Nederlanders toenemende etnische spanningen verwacht.

'De spanningen nemen inderdaad toe en in de aanloop naar de verkiezingen zal dat alleen maar sterker worden. In de Marokkaanse gemeenschap gaat men ervan uit dat de PVV de grootste partij wordt en dat die gaat meeregeren. Dat is een reële angst, want het is een misverstand te denken dat alleen laagopgeleiden op de PVV stemmen, dat is allang niet meer zo. Over wat er daarna gebeurt wil de Marokkaanse moskee-gemeenschap liever niet nadenken.'

Nu de economie aantrekt zullen ook migranten daarvan profiteren, denkt het SCP.

'We zullen het zien, als een betere economie voor meer arbeidsdeelname onder alle burgers zorgt, is dat prima. Iedereen moet profiteren, niet alleen werkgevers, werknemers, autochtonen en allochtonen. Maar als allochtonen niet in gelijke mate profiteren, zal het gevoel dat Nederland niet hun thuisland is alleen maar sterker worden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden