CommentaarPensioenakkoord

De onderhandelaars van het pensioenakkoord hadden de gevolgen ervan beter moeten uitleggen

De oudere werkende kan duizenden euro’s mislopen door de verlaging van de AOW-leeftijd.Beeld ANP XTRA

Hoewel deelnemers en hun werkgevers maandelijks honderden euro’s premie ervoor afdragen, kan het pensioen zich niet verheugen in grote ­belangstelling van de direct betrokkenen. De ­enkeling die er dagelijks over nadenkt, begrijpt dat een kortere periode van pensioenopbouw de latere uitkering lager maakt. Maar de zestigers die hier vooral mee te maken ­krijgen, hadden dit wellicht liever in juni gehoord bij de ­totstandkoming van het pensioenakkoord.

Dit resultaat van jarenlang gesteggel voorzag in een bevriezing van de AOW-leeftijd op 66 jaar en 4 maanden. Een goed resultaat volgens de vakbeweging, want daardoor ­begint de AOW voor oudere werknemers tot 11 maanden eerder dan gedacht. Maar die nieuwe, lagere AOW-leeftijd zorgt straks ook voor duizenden euro’s minder pensioen, zo blijkt nu uit schielijk aangepaste pensioenoverzichten.

Dat komt ook door kwalijke inflexibiliteit. Wie langer wil doorwerken en aldus meer pensioen opbouwt, stuit in de meeste gevallen op een cao die de AOW-leeftijd gelijk stelt aan het einde van de arbeidsrelatie.

Weinigen doorzagen de lagere pensioenuitkering als ­effect van het akkoord. Ook doordat het de onderhandelaars – kabinet en sociale partners – aan de lust ontbrak ­deze keerzijde onder de aandacht te brengen.

De ‘verrassing’ is niet goed voor de steun voor het pen­sioenakkoord dat de dringend noodzakelijke herziening van het pensioenstelsel beoogt.

Het akkoord krijgt het nog zwaar genoeg. De pensioenfondsen hebben niet alleen met een aanhoudend lage ­rente te maken. Ook daalt het rendement op hun beleggingen, mede door lagere beurskoersen. Lage rente én minder rendement maakt verlaging van de pensioenuitkering bijna onafwendbaar. Dat voorkomen was nu net het argument waarmee het pensioen­akkoord werd verkocht.

Het zou evenwel verkeerd zijn als dat akkoord sneuvelt door addertjes onder het gras en de praktische en kwantitatieve uitwerking ervan. De economie in het algemeen en de arbeidsmarkt in het bijzonder zijn zozeer in beweging dat Nederland het zich niet kan veroorloven nog eens ­jarenlang te soebatten over een nieuw pensioenstelsel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden