Opinie Commentaar

De ondergang van de ETA is het sluitstuk van de Europese terreurbewegingen

Met de opheffing van de ETA is de laatste Europese terreurbeweging ter ziele.

Een vrouw loopt langs een muur met graffiti. In Euskera (de Baskische taal) staat er 'Bedankt Eta. Op de overwinning.' Beeld ANP

Bijna geruisloos heeft de Baskische terreurorganisatie ETA zich deze week opgeheven na zestig jaar gewapende strijd voor een onafhankelijk Baskenland. In de praktijk pleegde de ETA al sinds 2011 geen aanslagen meer, maar toch was het een historisch moment.

Onder het bewind van generaal Franco kon de Baskische terroristische beweging nog wel op enige sympathie rekenen, ook in het buitenland, maar na de dood van de Spaanse dictator en de overgang naar de democratie wekte de ETA met haar aanslagen meer en meer de afkeer van de Basken. Uiteindelijk kon de terreurbeweging niets anders doen dan faillissement aanvragen: 853 slachtoffers gemaakt en niets bereikt.

De opheffing van de ETA is het sluitstuk van de ondergang van een reeks terreurbewegingen van eigen bodem die vanaf de jaren zestig dood en verderf zaaiden in Europese landen. De Rote Armee Fraktion (alias de Baader-Meinhoff Gruppe) in Duitsland, de Rode Brigades in Italië, de IRA in Noord-Ierland, de antikapitalistische Action Directe in Frankrijk en de Belgische Cellules Communistes Combattantes (CCC, niet te verwarren met de vreedzame Nederlandse folkband uit die tijd), allemaal behoren ze tot een bijna vergeten verleden.

Ook nu worden de Europese landen van tijd tot tijd opgeschrikt door gruwelijke terreuraanslagen, voornamelijk door geradicaliseerde moslims, maar in de hoogtijdagen van de RAF, de IRA en dergelijke groeperingen werden jaarlijks honderden Europese burgers het slachtoffer van terreuraanslagen.

Ondanks het geweld dat deze bewegingen gebruikten - bomaanslagen, ontvoeringen, politieke moorden, vliegtuigkapingen en gijzelingen - konden vooral de 'antikapitalistiese' groeperingen nog op verbazend veel begrip rekenen uit linkse hoek. Maar het goede nieuws is dat ze met hun gewelddadige tactieken uiteindelijk hun eigen graf groeven. Terrorist zijn werd een eenzaam, miserabel beroep.

Nog steeds broeit in sommige delen van Europa het separatisme, zoals bleek toen Catalonië eind vorig jaar eenzijdig de onafhankelijkheid uitriep. Dat stuitte op een onverbiddelijke houding van de Spaanse autoriteiten, maar ondanks alle frustratie onder de aanhangers van onafhankelijkheid is er geen Catalaan die terugverlangt naar de dagen dat de lokale terreurgroep Terra Lliure voor een 'vrij land' streed. De democratie is een te kostbaar goed geworden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.