CommentaarRaoul du Pré

De olifant in de kamer blijft vooralsnog de consument

Consument zal koopgedrag drastisch moeten aanpassen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.Beeld ANP

Het VN-klimaatpanel roept op tot matigheid. Nu het kabinet nog.

Historisch toeval met een wrange bijsmaak: in de week van de honderdste geboortedag van Joop den Uyl – onze eerste en tot dusver ­enige premier die het land vurig probeerde te doordringen van de noodzaak van een frugale levensstijl – slaat het klimaatpanel van de Verenigde Naties alarm over de overconsumptie: als de wereldbevolking niet snel minder vlees gaat eten en minder voedsel gaat verkwisten, is de opwarming van de aarde niet te stoppen en ontstaan binnen enkele ­decennia ernstige voedseltekorten.

De wereld moet hopen dat het panel meer respons oogst dan Den Uyl destijds, want diens boodschap werd ingehaald door kelderende olieprijzen en aantrekkende economieën, waardoor alle urgentie weer voor decennia uit de politiek verdween. De kans daarop is gelukkig aanwezig. Alleen al het feit dat de VN hiermee de aanhoudende oproepen van milieugroeperingen en wetenschappers van een officiële ­status voorzien, zal hopelijk hetzelfde effect sorteren als de eerdere VN-conclusies over de CO2-uitstoot: elke aanpak begint bij consensus over het probleem. En die groeit nog altijd, ook zonder de steun van de kortzichtige dwarsliggers die het nu voor het zeggen hebben in landen als de VS en Brazilië.

Dicht bij huis zal ook het Nederlandse kabinet aan de slag moeten. Gezien de politieke constellatie, met VVD en CDA in de regering, is dienstdoend minister Schouten dit jaar al een eind gekomen. Althans in het denken: de regering streeft sinds kort officieel naar een volledig circulaire landbouw, waarin niet de kwantiteit maar de kwaliteit voorop staat, inclusief een duurzame omgang met bodem, lucht en water. Er komt een nieuwe stopregeling voor varkensboeren, subsidie voor de ontlasting van de veenweidegebieden en er wordt gewerkt aan een strategie tegen de ontbossing. Het wemelt rond Schouten van de experimenten en de proefprojecten.

De olifant in de kamer blijft vooralsnog de consument. Het kabinet durft nog altijd niet over te schakelen naar concrete maatregelen om de vleesconsumptie fiscaal te ontmoedigen, de veestapel daadwerkelijk in te ­krimpen en zo de roofbouw op ons eigen stukje aarde serieus te verminderen. Het klimaatpanel geeft ­Schouten voldoende munitie om in de Trêveszaal te pleiten voor een schep erbovenop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden