OpinieBrieven

De NS meent de vertrutting van de maatschappij nog een handje te moeten helpen

De ingezonden lezersbrieven van zaterdag 21 december.

Redactie
De NS gaat voorzichtiger om met meldingen over zelfdodingen op het spoor. Vanaf zondag past het spoorwegbedrijf alle berichtgeving aan bij een aanrijding van een trein met een persoon. Beeld ANP
De NS gaat voorzichtiger om met meldingen over zelfdodingen op het spoor. Vanaf zondag past het spoorwegbedrijf alle berichtgeving aan bij een aanrijding van een trein met een persoon.Beeld ANP

Vertrutting

De Nederlandse Spoorwegen roept voortaan niet meer om dat het gaat om een aanrijding met een persoon. Volgens professionals en zorgverleners zouden ze dan weleens iemand op ideeën kunnen brengen. De kortzichtigheid van deze redenatie is stuitend en past naadloos in de ‘curlingmaatschappij’, waarin alles dat schuurt weggemoffeld wordt.

Who Is Afraid of the End of Life?, heet het programma dat ik momenteel maak voor studenten aan de TU Delft. Ik ben nog geen student tegengekomen die de titel of de inhoud problematisch vindt. De professionals en zorgverleners daarentegen staan op hun achterste benen.

Tegelijkertijd schreef een student in een column voor het universitaire journalistieke platform Delta over zijn zware depressies en de verschillende keren dat hij op het punt had gestaan om suïcide te plegen. Hij deelde zijn verhaal om andere studenten te helpen. Een logische redenatie, zou je zeggen. Niemand is ooit het hoekje omgegaan omdat er gepraat wordt over de dood, volgens mij. Wel omdat er níet over gepraat wordt.

De NS erkent dat het geen hard bewijs heeft voor het effect dat de mededeling heeft op andere reizigers. Toch meent het bedrijf de vertrutting van de maatschappij nog een extra handje te ­moeten helpen. Jammer.

Sanne Helbers, Rotterdam

Zieken

Normaal gesproken koop ik zoveel ­mogelijk lokale producten, zoals Hollandse sperziebonen. Vandaag heb ik echter ingevlogen haricots verts uit Kenia gekocht, gewoon om te zieken.

Flip Fahrenfort, Amsterdam

Vlag

Tot mijn verbijstering zag ik omgekeerde Nederlandse vlaggen op de ­trekkers van protesterende boeren. Dat symbool gebruikten NSB’ers ook in de meidagen van 1940. Hoe durven die mensen zich te vergelijken met de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog? Dat is veel meer dan een gotspe.

Jim van Dongen, Lijnden

Digiboos

Ik ben digiboos op mensen die lacherig doen over domme oudjes die nog met contant geld betalen. Ik ga naar de flappentap, omdat die bedrukte papiertjes wettige betaalmiddelen zijn en door de staat worden gegarandeerd. Plastic geld zit in een digitale ballon die door banken wordt opgeblazen tot een veelvoud van hun verplichte liquiditeitspositie.

Banken die bestuurd worden door bazen wier langetermijnvisie niet verdergaat dan de volgende keer dat ze een bonus kunnen graaien. Na een contante aankoop heb ik in realtime een overzicht van mijn bestedingsruimte. ­Bovendien heb ik geen zorgen om de parasieten die in iedere stap van het elektronisch betaalverkeer bezig zijn om mijn data te stelen.

Ik ben digiboos op fabrikanten die ­iedere keer nieuwe spullen uitbrengen die per definitie duurder zijn, meer ongebruikte frutsels hebben en de levensduur van bestaande apparaten, die nog prima kunnen functioneren, inkorten door nieuwe software.

Ik ben digiboos op bedrijven en overheidsinstanties die mij dwingen in te loggen, apps te gebruiken en een leven zonder dat digitale luchtkasteel onmogelijk maken. (Semi)overheden hebben meestal een monopoliepositie en toch weigeren ze vaak contanten – wettige betaalmiddelen – te accepteren. Om aan noodzakelijke informatie te komen, stik ik in de apps, sites en inloggegevens. Als de batterij van mijn telefoon leeg is, kan ik niet meer zien welke kliko aan de beurt is.

Kortom, ik ben 66 jaar oud en je mag me digibeet noemen. Maar als je me dom noemt, ben je niet alleen arrogant, maar ook naïef. Ik ben niet dom, maar boos, digiboos.

Ger van Puffelen, Hoensbroek

Vloerkleed

Een tip voor staatssecretarissen die ­hogerop willen: zorg ervoor dat je fouten onder het vloerkleed blijven, dan denkt iedereen dat je het goed gedaan hebt en maak je promotie tot minister. Je opvolger krijgt te maken met de puinhoop die jij aangericht hebt, en moet aftreden in plaats van jij. Makkelijk, toch?

Emmy van Stratum, Eindhoven

Sissen en vloeken

Eerder dit jaar schreef Margriet Oostveen in haar column dat nieuwe vloekverboden weer helemaal terug zijn rond de Biblebelt. ‘Daar gelden gewoon weer in veertien plaatsen vloekverboden.’ Oostveen betoogde daarin dat het op­nemen van een vloekverbod ongrondwettelijk is. De veertien gemeenten meenden echter van niet. Nu het ­Gerechtshof deze week heeft bepaald dat het sisverbod in Rotterdam in strijd is met de vrijheid van meningsuiting, is onomstotelijk duidelijk dat dit ook voor een vloekverbod geldt. De gemeenten op de Biblebelt, waar de SGP het vloekverbod op slinkse wijze in de APV heeft laten opnemen, dienen dan ook hun verordening op te schonen en dit ­bizarre vloekverbod te schrappen.

Piet de Vrije, Veenendaal

Omgeving

Wat een prachtig idee van de zestien scholen in Amsterdam om zich meer te verbinden met de omgeving. Het biedt zoveel meer mogelijkheden die gericht zijn op leren: dat doe je immers niet uitsluitend op school.

Ik heb de mooiste herinneringen aan een biologisch centrum in de buurt van mijn school: daar mocht ik dieren van nabij observeren en wandelden we met de klas in het bos om vogels te leren kennen. Onbevoegde ouders kunnen ­interessante verhalen vertellen, musi­ceren, creatieve ideeën aandragen. Kortom: uitvoeren, dat plan.

Karen Gerwig, Harderwijk

Moderne tijd

Elly van den Boom vraagt zich in haar ingezonden brief af wat er fijner is dan zonder het licht aan te hoeven doen, naast degene die consequent ­langer slaapt dan jij, de krant te lezen op een klein verlicht schermpje. Voor mij is dat: zachtjes uit bed gaan zonder mijn vrouw wakker te maken en onder het genot van een kop thee uitgebreid de krant op papier lezen.

Frank Rijckaert, Doetinchem

Fanatieker

Mark van Bommel (PSV) ontslagen, Jaap Stam (Feyenoord) ontslagen. Moraal van het verhaal: een trainer (m/v) mag wel fanatieker zijn dan zijn spelersgroep, maar het verschil mag niet te groot zijn, anders is de trainer zijn spelers ‘kwijt’. Er zijn vrijwel geen internationals, type ijzervreter, die als trainer van een topploeg zijn geslaagd. In binnenland of in buitenland. Laat staan in de eerste tien jaren van hun trainerscarrière. Ook bondscoach Ronald Koeman had eerst jaren met overwegend teleurstellingen en louteringen alvorens hij succesvol en alom gewaardeerd werd.

Johan F. Bil, Oosterhout

Kerstboom

Ik heb alweer een paar jaar dezelfde boom, een echte. Groot is hij niet, volgens mijn kleinzoon van 4: een ienie­miniboompje. Tot zijn verrassing wordt hij elk jaar groter, doordat wij hem samen geregeld water geven. Hij staat in een hoekje van de tuin en we tillen hem rond deze dagen naar binnen. Begin ­januari gaat hij weer terug naar buiten. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.

Marijke van den Berg-Leydesdorff, Monnickendam

Pakketbezorger

Ook ik had na het zien van Sorry We Missed You last van bestelschaamte. Het initiatief om de pakketbezorger een chocoladereep te laten bezorgen, is op zich doeslief. Ik heb het anders opgelost: bij de laatste bestelling heb ik de bezorger net als de Volkskrant-bezorger 5 euro gegeven, al had de man geen nieuwjaarswenskaartje. Hoeft hij niet nog meer chocoladerepen te sjouwen én goedkoper. Hij was zeer verrast en er blij mee.

Janny Sollman, Hilversum

Vrijheid van meningsuiting

Wanneer een slachtoffer in een rechtszaal de verdachte van een ernstige steekpartij (Amsterdam CS-steker Jawed S.) een ‘klootzak’ noemt, is dit volgens rechter Wieland een belediging waarbij de rechter het slachtoffer moet terechtwijzen, maar tegen een agent die een bekeuring uitschrijft zeggen ‘duw die teringbon er maar onder vuile kankerzak’, hoort dit tot de vrijheid van meningsuiting. Curieus.

Leo Jansen, Voorburg

Lieve Ari

Jules Deelder wist het zeker, en ik met hem, dat zijn gedicht voor zijn dochter Ari tot in de eeuwigheid gelezen zal worden. Het is niet alleen zijn mooiste gedicht, maar ook het langste ter ­wereld, namelijk 900 meter. Het staat (voor eeuwig) betegeld over de hele wand van de fietsbuis van de Beneluxtunnel tussen Vlaardingen en Pernis. Ik mag er graag al lezende doorheen fietsen, fiets zelfs weleens heen en weer. Echt een aanrader.

Regien Borren, Rockanje

Omdraaien

Zullen we het in het nieuwe decennium eens omdraaien? Controle is goed, maar vertrouwen is beter.

Jacqueline Servais, Hilversum

Boeren

‘Boeren, boeren, boeren’, roepen de PSV-supporters ter ondersteuning van hun ploeg. En ze hebben gelijk: PSV staakt al twaalf wedstrijden.

Gé Peeters, Venray

Gelijkheid

Ik wilde een gelijkwaardige ouder zijn , wat voor mij inhield: lusten en lasten delen. Oftewel fiftyfifty, ieder de helft van het opvoeden, co-ouderschap dus.

Mijn ex wilde dit niet en vond dat het haar kinderen zijn en dat het genoeg is dat ze hun vader eens in de twee weken een weekend konden zien. Zelfs bij de rechter is het mij niet gelukt om een gelijkwaardige ouder te kunnen worden, want als de moeder niet meewerkt dan gaat de zeggenschap in 95 procent van de gevallen naar de moeder.

Man-vrouwgelijkheid is dus ook niet mogelijk als deze niet bij het begin wordt verstrekt. Bij de geboorte moet elk kind recht hebben op gelijkwaardige ouders. Enkel daar begint gelijkwaardigheid.

John Seip, Rotterdam

Buurtpreventie

Misschien zou het meer bijdragen aan de beoogde veiligheidsbevordering als we het begrip ‘buurtpreventie’ voortaan verstaan in zijn letterlijke betekenis: het verhinderen van buurten, met als gevolg geen straten, geen hangplekken, geen verkeer, geen huizen, geen bewoners maar onschuldig braakland.

Ben van den Enden, Rotterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden