Commentaar

De noodsituatie volstaat niet als excuus voor de deal met Van Lienden

Belangrijker dan de vraag wat Sywert van Lienden met zijn geld gaat doen, is de vraag waarom hij de deal kreeg.

Het is geen geheim dat het ministerie van Volksgezondheid in maart 2020 de grip op de bestrijding van de coronacrisis volledig kwijt was. Toenmalig minister Bruins ging in de Kamer letterlijk onderuit nadat hij had moeten toegeven dat hij even niet wist hoe hij op dat moment aan miljoenen mondkapjes moest komen, terwijl diezelfde Kamer hem op steeds luidere toon commandeerde dat hij het nog die avond moest zien te regelen.

Dat het ministerie zich daarna ontvankelijk toonde voor elk aanbod dat uitzicht bood op snelle aanvoer, is niet eens verwonderlijk. En dat daarbij niet alles ging zoals gebruikelijk, werd al snel op de koop toe genomen. ‘We doen ons best en wachten de parlementaire enquête af’, klonk het in die lente als een mantra vanuit het departement.

Toch is de noodsituatie geen excuus voor alles wat in die dagen is gebeurd, zo wordt duidelijk nu de mondkapjesdeal met opiniemaker Sywert van Lienden langzaam maar zeker wordt ontrafeld. Op het moment dat die deal gesloten werd, was er immers al geen tekort meer, zo bevestigde de coördinator van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen maandagavond in het radioprogramma Met het oog op morgen.

Veel belangrijker nog dan de vraag wat Van Lienden nu met zijn 9 miljoen euro nettowinst gaat doen, is dan ook de vraag waarom het ministerie hem de deal toch gunde. Er was geen tekort, er waren vele andere aanbieders met betere papieren, zijn prijs was te hoog, de chef-inkoop zag het niet zitten en de eerste levering werd voor de helft afgekeurd door het RIVM. Welke leidinggevende sluit onder die omstandigheden toch nog een contract ter waarde van 100 miljoen euro?

Was het een stommiteit? Was het om Van Lienden als criticus van het kabinetsbeleid te temmen? Of had hij gewoon de juiste contacten op het juiste moment?

Van Lienden is prominent lid van het CDA, een partij die zich in deze affaire muisstil houdt, maar die onlangs nog wel betoogde dat Nederland is afgegleden tot een bananenmonarchie. Zo’n land dus waar niet prestaties en transparante regels de doorslag geven in de toegang tot de macht, maar het juiste netwerk.

Als het demissionaire kabinet de indruk weg wil nemen dat het inderdaad zover gekomen is, zal elk detail over de deal nu snel op tafel moeten komen.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden