Column Sheila Sitalsing

De nieuwe mens maakt zich zorgen om zijn nieuwe verschijningsvorm

De nieuwe mens heeft een bochel en een lange nek met halverwege een elegante knik erin. Het lichaam bevat minder spier- en meer vetmassa dan dat van de oude mens, waardoor het lekker zacht en rond en kneedbaar is – erin prikken levert schattige kuiltjes op die heel lang blijven zitten.

Hij/zij/het heeft zeer sterk ontwikkelde duimen waarmee hij in opgewonden toestand heen en weer zwaait als een krab met haar scharen. Zijn activiteiten ontplooit hij bij voorkeur in het donker van de nacht, wanneer hij op zijn wakkerst is. Slapen doet hij kortstondig en onrustig.

Hij heeft moeite met ver zien, en soms met zien in het algemeen, waardoor de nieuwe mens zich het liefst thuis verschanst waar je de zaken rustig van dichtbij kunt bekijken, maar blauw licht merkt hij van verre op. Blauw licht is zijn levensbron, het centrum van zijn bestaan. De aantrekkingskracht van blauw licht op de nieuwe mens overtreft de aantrekkingskracht van een in volle bloei staande Verbena bonariensis op vlinders.

De nieuwe mens maakt zich zorgen over zijn nieuwe verschijningsvorm, zo viel vrijdag te lezen op de voorpagina van de Volkskrant. Dat is onderzocht door I&O Research. De nieuwe mens zegt tegen de onderzoekers dat hij meer tijd doorbrengt met het blauwe licht dan hij zelf verantwoord acht, hij zegt dat hij het jammer vindt dat hij de buitenruimtes vermijdt waarin zijn voorouders naar eigen zeggen zoveel tijd in hebben doorgebracht.

Hij denkt te weten dat zijn nieuwe verschijningsvorm een direct gevolg is van zijn liefde voor het blauwe licht. Dat hij daardoor moeilijker en onrustiger slaapt. Dat de vergroeiingen aan schouder, nek en rug direct verband houden met permanent gebogen zitten over de bronnen die het blauwe licht uitstralen. Dat hij zonder hulpmiddelen minder goed ziet dan zijn voorvaderen omdat hij altijd maar naar dat ene punt in zijn handpalm tuurt, het blauwe scherm dat hij zachtjes streelt met zijn dikke duimen, zonder dat af te wisselen met activiteiten waarvoor je in de verte moet ­kijken: tikkertje bijvoorbeeld, of rennen achter een bal. Dat hij na langdurig staren in het blauwe licht niet snel in slaap valt en niet lang slaapt. Dat laatste zou je positief kunnen duiden als een verminderde slaapbehoefte door verhoogde alertheid, of je zou het gewoon beroerd slapen kunnen noemen.

De Volkskrant sprak enkele nieuwe mensen over hun omgang met het blauwe licht en de bijbehorende apparaten – om de weergave van die gesprekken te kunnen lezen is zo’n apparaat nodig want het staat op de site van de krant – en daarin zegt eentje: ‘Ik gebruik vooral Snapchat, Instagram, YouTube en Netflix. Facebook is echt een no-go. Ik zit er wel zeven uur per dag op. Te lang, denk ik, maar de tijd gaat zo voorbij.’

Waarmee maar weer eens is aangetoond dat de nieuwe mens ontzettend veel lijkt op de oude mens: heeft haarscherp op het netvlies wat slecht voor hem is, zou daar best vanaf willen, maar ontbeert elke wilskracht om zelfstandig actie te ondernemen. Nieuwe mensen blijken dan ook open te staan voor een schermverbod op gezette tijden; dan móéten ze wel collectief de ogen opslaan van het blauwe licht en hoeven ze niet bang te zijn als enige online iets te missen. De behoefte aan verlicht despotisme kan heus rationeel zijn.

In het onderzoek dat de Volkskrant liet doen, komen ook moeders en vaders van nieuwe mensen aan het woord. Eentje vertelt: ‘Het werd ineens in om berichten af te sluiten met de groet Heil Hitler. Toen ik dat hoorde, heb ik mijn zoon erop aangesproken. ­Gevraagd waarom hij dat deed. Hij had daar geen reden voor, behalve dat het ineens normaal werd op school.’

Ook daarin lijkt de nieuwe mens als twee druppels water op de oude.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden