DE WEEK VAN DE HOOFDREDACTEURPieter Klok

De nieuwe app van de Volkskrant moet alle soorten lezers gaan bedienen

null Beeld

Elke krant kampt op internet met hetzelfde dilemma: brengen we vooral het laatste nieuws of leggen we de nadruk op onze eigen, bijzondere producties?

De Britse The Times heeft ooit besloten om het laatste nieuws te negeren. ‘Dat kan de BBC veel beter’, was de redenering. In plaats daarvan bracht de krant drie keer per dag een nieuwe editie uit. Andere kranten, zoals The Guardian, stortten zich juist vol op het laatste nieuws.

De Volkskrant-site en -app hebben de afgelopen jaren een hybride formule gehad. U kon er zowel het belangrijkste laatste nieuws lezen als bijzondere reportages, interviews, columns en analyses. Dat werkte deels naar tevredenheid – het aantal trouwe bezoekers is het afgelopen jaar fors toegenomen – maar zeker in deze roerige tijden willen we eigenlijk meer nieuws brengen. Bij belangrijke ontwikkelingen willen we het snelst, het volledigst en het diepgravendst verslag doen.

Een nieuwe app, die we vanaf deze week testen, moet dat mogelijk maken. In die app kunt u zowel het laatste nieuws volgen als de krant van die dag lezen, zoals die is gedrukt, maar ook als speciale digitale editie. Wie vooral op zoek is naar onze bijzondere verhalen, bijzondere fotografie en vormgeving, kan daar terecht. In de livesectie van de app kunnen we ons meer dan nu op het laatste nieuws concentreren.

Gert-Jan van Teeffelen, de nieuwe adjunct-hoofdredacteur Beeld Aurélie Geurts
Gert-Jan van Teeffelen, de nieuwe adjunct-hoofdredacteurBeeld Aurélie Geurts

De nieuwe adjunct-hoofdredacteur, Gert-Jan van Teeffelen, gaat deze operatie leiden. De afgelopen jaren werkte hij bij de NOS, waar hij als chef meebouwde aan de nieuwssite en -app. In de zeventien jaar daarvoor werkte hij bij de Volkskrant, op de economieredactie, als correspondent in Londen en als chef nieuws. We zijn blij dat hij terug is, want ik ken weinig journalisten met zo’n grote liefde voor nieuws en zo’n fijn gevoel voor hoe je dat aan de lezers moet presenteren.

Daarnaast blijven we natuurlijk ook digitaal investeren in bijzondere producties. Een van de hoogtepunten van het afgelopen jaar is de podcast ‘Kleine jongens steken niet’, van Hassan Bahara, Nadia Ezzeroili en Daan Hofstee, waarin ze een onthullend en ontroerend portret van de drillrapscene schetsen. Mocht u die nog niet hebben beluisterd, dan zou ik dat zeker doen, en probeer dan ook gelijk de hier al vaker geprezen interviews van Gijs Groenteman. Vooral het gesprek of eigenlijk debat met Quinsy Gario is zeer de moeite waard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden