De neus van Linda

Voor het geval dat mensen niet weten of iets grappig is, geeft Linda de Mol aan dat het grappig is

Al maanden zapte ik op zaterdagavond snel voorbij Ik hou van Holland. Telkens als ik erlangs kwam, stond er een meute mensen in de kleuren van de Nederlandse vlag liederen te zingen. Dat, en de titel van het programma, boezemden mij angst in.
Maar je kunt je maar zo lang afzijdig houden voor wat er in de samenleving speelt. Elke keer als ik iets las over tv, kijkcijfers, of dingen die miljoenen mensen helemaal fantastisch vinden, dreef één titel naar boven: Ik hou van Holland.
Zaterdagavond dus gekeken. Het programma was niet zo eng als ik dacht. Ik hou van Holland heeft zijn format namelijk overgenomen van een gemiddelde ochtend op de kleuterschool.
Ik zeg dat niet omdat het makkelijk is om commerciële programma’s te vergelijken met de kleuterschool. Ik zeg dat omdat de teams van Bekende Nederlanders bij Ik hou van Holland precies doen wat ik als vierjarige op school deed.
Eerst basale spelling. Dan een liedje zingen en in je handen klappen. Dan het spel ‘een geheim doorvertellen’. Dan een liedje zingen en in je handen klappen. Dan een kwisje. Dan een liedje zingen en in je handen klappen.
Ze krijgen alleen geen fruithapje. Voor de rest is alles hetzelfde.
Linda de Mol vroeg zaterdag bijvoorbeeld aan Karin Bloemen: ‘Karin, maak dit gedichtje af: Elsje fiederelsje, zet je klompjes bij het vuur.’
Ook liet Linda een plaatje zien van de Magere Brug en vroeg: ‘Welke brug is dit?’
De kandidaten weten vaak niet hoe Elsje Fiederelsje gaat, of welke brug het is, of hoe je ‘laconiek’ spelt. Maar dat geeft niets, bij Ik hou van Holland. Want het is juist grappig als de kandidaten iets niet weten.
Dat is, moet ik toegeven, een groot verschil met een gewone dag op de kleuterschool: bij Ik hou van Holland is alles grappig. Ook dingen die normaal gesproken niet grappig zijn, bijvoorbeeld dat niemand kan spellen.
Voor het geval dat mensen niet weten of iets grappig is, geeft Linda de Mol aan dat het grappig is. Dat doet ze door haar neus op te trekken alsof ze iets vies ruikt, waarbij haar bovenlip omhoog krult en je haar voortanden kunt zien. Dan klapt ze voorover. Dat is de cue voor de deelnemers en het als vlag verklede publiek om óók dubbel te klappen van het lachen. Daarna gaat het spel weer verder, en moet iemand ‘intelligentsia’ spellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden