Commentaar VMBO

De ‘nekvel-leraar’ legt de vinger op een gevoelige plek. Ordeproblemen op het vmbo moeten worden aangepakt

VMBO afdeling op 2College Durendael het vak keuken Beeld Marcel van den Bergh

Het incident rond ‘nekvel-leraar’ Gerrit Keeman zal de angst van veel ouders bevestigen. Het vmbo is onveilig en daarom is het voor een kind van levensbelang dat het minimaal de havo haalt.

Die angst is niet helemaal terecht. Er zijn genoeg vmbo-scholen waar goed, zelfs excellent onderwijs wordt gegeven. Niettemin legt de ‘nekvel-leraar’ wel degelijk de vinger op een gevoelige plek. Op sommige vmbo-scholen doen zich ordeproblemen voor die dringend moeten worden opgelost.

Voor een deel zijn deze problemen een gevolg van overheidsbeleid. In 2014 werd ‘passend onderwijs’ ­ingevoerd. Zo veel mogelijk leerlingen met leer- en ­gedragsproblemen moesten naar een reguliere school, in plaats van naar een school voor speciaal ­onderwijs. Daar waren goede redenen voor, en niet ­alleen financiële. In principe is het beter om leerlingen op een gewone school te plaatsen dan op een speciale school die scholieren met problemen isoleert en soms ook stigmatiseert.

Voorwaarde is uiteraard wel dat gewone scholen voldoende worden toegerust om deze nieuwe taak aan te kunnen. In de praktijk blijkt daar geen sprake van: de klassen zijn te groot en leerkrachten vaak onvoldoende opgeleid om met een groot aantal ‘rugzak­leerlingen’ om te gaan.

Daardoor krijgen leerlingen met problemen niet ­altijd de zorg die zij nodig hebben. Bovendien: als de orde in de klas niet kan worden gehandhaafd, gaat dat ook ten koste van reguliere vmbo-scholieren.

Het vmbo wordt vaak bestempeld als ‘het afvoerputje’ van het onderwijs. Dat is beledigend en onjuist: de helft van de leerlingen gaat ernaartoe. Maar als ­ordeproblemen niet worden aangepakt, zal het imago van het vmbo verder verslechteren. Daar ondervindt de samenleving grote schade van, omdat het vmbo een belangrijke taak vervult: het opleiden van vakmensen waaraan zo’n grote behoefte bestaat.

Vanuit een breder maatschappelijk perspectief is verbetering van het vmbo belangrijk om de kloof tussen hoger en lager ­opgeleiden te verkleinen. Veel vmbo-leerlingen komen uit de lagere middenklasse. De onvrede onder deze groep zal alleen maar toenemen als het onderwijs aan hun kinderen tekortschiet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden