Opinie Commentaar

De negatieve rente maakt het nog dringender het pensioenstelsel zonder taboes op de schop te nemen

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank. Beeld ANP

Centrale bankpresident Klaas Knot stond afgelopen week lijnrecht tegenover de Tweede Kamer. De toezichthouder van de pensioenfondsen herhaalde dat het, gezien de extreem lage, negatieve rente, onvermijdelijk is zo snel mogelijk te korten op het aanvullende pensioen. Daarmee kreeg Knot niet alleen politici, maar ook de pensioenfondsen op de achterste benen. Die willen er juist alles aan doen pensioenkortingen te voorkomen.

Daarvoor hebben politieke partijen electorale redenen – kiezers die menen minder geld te krijgen dan beloofd leveren geen goed verkiezingsresultaat op. Tegelijk is er de vrees dat een korting op de korte termijn het draagvlak vernietigt onder het dit jaar gesloten Pensioenakkoord, dat voor de lange termijn een pensioenstelselwijziging beoogt.

Knot vindt dat het stelsel al tien jaar geleden volledig op de schop had gemoeten. Tegelijk beroept hij zich bij zijn pleidooi voor korten op de huidige pensioenregels. Dat is niet met elkaar in overeenstemming. Nieuwe regels betekenen immers nieuwe maatstaven voor de mate waarin pensioenfondsen aan hun toekomstige verplichtingen kunnen voldoen.

Er mag geen taboe worden geschuwd bij het ontwerpen van een nieuw pensioenstelsel. Inclusief het schrappen van de marktrente als de maatstaf voor de financiële positie van een pensioenfonds. De fondsen zelf klagen terecht dat ze zich door de negatieve rente ‘arm moeten rekenen’ terwijl ze uitstekende rendementen weten te boeken.

Ook het verhogen van de AOW en het tegelijk verlagen van het aanvullende pensioen verdient een serieuze studie. Het is goed dat verantwoordelijk minister Koolmees (Sociale Zaken) toezegt die fundamentele discussie te willen voeren.

Het vertrouwen in het alom geprezen Nederlandse pensioenstelsel staat op het spel. Pensioen en onzekerheid gaan nu hand in hand, ondervond ook de 32-jarige Volkskrantverslaggever Joost de Vries bij zijn zoektocht naar een antwoord op de vraag: zit er straks voor mij nog iets in de pot? Die pot is groot genoeg om de overgang naar een nieuw stelsel te overbruggen. Een stelsel dat niet geconstrueerd moet worden vanuit de starheid van het huidige. Dat zou een Nederlands sociaal-economisch kroonjuweel in gevaar brengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden