Opinie

De Nederlandse tropenarts levert de staat allerlei baten op en kost geen cent als hij in het buitenland werkt

Het voortbestaan van de Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde (voorheen bekend als tropenarts) staat onder druk sinds toenmalig minister Schippers in 2015 besloot de opleiding niet te financieren; de bijdrage aan de verzekerde gezondheidszorg in Nederland zou te onduidelijk zijn. Een aantal ziekenhuizen heeft de opleiding al geschrapt. Ook minister Bruins van Medische Zorg en Sport stelt dat deze artsen zorg leveren in het buitenland en dat de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van zorg hier niet afhankelijk van hen is.

Heeft de tropenarts hier ook iets te bieden? Beeld Sven Torfinn

Het argument van de minister dat de Nederlandse overheid alleen maar betaalt terwijl het buitenland alleen maar profiteert, klinkt aantrekkelijk, maar ontbeert deugdelijke onderbouwing. De waarde van deze artsen voor de Nederlandse gezondheidszorg moet niet worden onderschat. De meesten keren na een uitzending van een paar jaar terug naar Nederland om daar hun carrière te vervolgen, vaak als huisarts, gynaecoloog, chirurg of GGD-arts.

In de tropen hebben ze geleerd te werken met geringe middelen en meer te vertrouwen op lichamelijk onderzoek; de klinische blik raakt sterk ontwikkeld. Een Nederlandse arts die dankzij tropenervaring sneller terecht doorverwijst, minder vaak onnodig doorverwijst en structureel minder van kostbare diagnostische middelen gebruikmaakt, bespaart de staat veel geld; dit zijn belangrijke en kwantificeerbare baten.

De tropenarts keert terug naar Nederland met een vernieuwende kijk op gezondheidszorg en gezondheidssystemen. Lord Nigel Crisp stelt in zijn boek Turning the world upside down dat wij niet blind moeten zijn voor lessen uit armere landen, bijvoorbeeld hoe goede zorg ook betaalbaarder kan. In die gedachte vormt de arts internationale gezondheidszorg een belangrijk stel ogen en draagt hij bij aan de betaalbaarheid van de Nederlandse zorg.

De tropenarts komt terecht op plekken waar een groot artsentekort is en waar goede zorg voor de armsten ontbreekt. Hij verbetert de patiëntenzorg en doet aan kennisoverdracht. Zo draagt hij bij aan het ontwikkelen van robuustere structuren, waardoor hij een humanitaire rol vervult én een duurzame bijdrage levert aan de lokale ontwikkeling en stabiliteit in de regio.

De in de wereld unieke Nederlandse tropenarts levert de staat dus allerlei baten op en kost de staat geen cent als hij in het buitenland werkt. Dit verdient daarom een zorgvuldigere afweging van de politiek. Wij stellen voor dat de opleiding nu eerst een paar jaar wordt bekostigd en dat die periode door alle betrokkenen wordt benut om het nut - op humanitair gebied, ontwikkelingssamenwerking én relevantie voor het Nederlandse gezondheidssysteem - van de arts internationale gezondheidszorg goed in kaart te brengen, als basis voor verdere besluitvorming.

Christian Van Rij & Jonas Rosenstok, Stichting Tweega Medica (die zich inzet voor Medische Zorg voor de allerarmsten en tropenartsen uitzendt naar ziekenhuizen in ruraal Oost-Afrika).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.