Commentaar Controle banken

De Nederlandsche Bank moet steviger optreden

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank. Beeld ANP

Nederland wil een financieel centrum zijn van internationale allure. Dat heeft een prijs: naar schatting wordt hier jaarlijks circa 16 miljard euro witgewassen. Nederlandse banken die daaraan meewerken, kunnen niet hard genoeg worden aangepakt. Daarbij kan bankentoezichthouder De Nederlandsche Bank steviger en slimmer optreden.

Dinsdag bleek ook de Rabobank zich volgens DNB schuldig te hebben gemaakt aan het onvoldoende controleren van criminele geldstromen. De bank bekende dit en de hoogte van de boete na wekenlang aandringen van de Volkskrant. De toezichthouder had slechts gezegd dat er weer een bank was beboet. Die boete van ruim 1 miljoen euro is een van de tien die DNB sinds 2014 uitdeelde aan Nederlandse banken. Veel vaker kiest de waakhond voor een brief of een stevig gesprek om een bank op haar fouten te wijzen.

Die aanpak wekt de schijn de banken schrik aan te jagen. Die tuigen immers afdelingen met honderden werknemers op die moeten voorkomen dat hun bank de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme overtreedt. Het financieel faciliteren van witwassen of terrorisme: veel erger kan een bank niet de fout in gaan.

Makkelijk hebben die afdelingen het niet. Elke bank heeft miljoenen klanten in binnen- en buitenland en daar zitten rekeninghouders tussen die misbruik willen maken van de diensten die de bank biedt. Die wil op zijn beurt geld verdienen. Hoe ambitieuzer een bank, hoe complexer haar dienstverlening, hoe groter de kans op criminele geldstromen.

Maar het is niet de straf van DNB die de banken schrik aanjaagt. Het is het bekend worden daarvan, vooral in de Verenigde Staten. Het boetebedrag is futiel in verhouding tot de reputatieschade. Dat DNB de naam van de beboete bank niet noemt, is een gemiste kans voor een toezichthouder die met weinig medewerkers enorme banken in de gaten houdt. Sinds vorig jaar staat een nieuwe wet DNB toe man en paard te noemen. Doet de waakhond dat, dan heeft het bankentoezicht een stevig disciplinerend effect.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden