Commentaar

'De NAVO-landen doen er goed aan hun defensiebijdrage op te voeren'

David Cameron heeft gelijk: de NAVO-landen doen er goed aan hun defensiebijdrage op te voeren, schrijft Bert Lanting in het commentaar van de Volkskrant. 'De crisis rond Oekraïne heeft de NAVO-landen wakker geschud uit hun aangename middagdutje.'

De Russische president Poetin houdt een toespraak voor het Eerste Wereldoorlog monument in Moskou. Beeld ap
De Russische president Poetin houdt een toespraak voor het Eerste Wereldoorlog monument in Moskou.Beeld ap

Na twee decennia vrede tussen Rusland en het Westen waren de NAVO-landen gewend geraakt aan de rust die heerste tussen Oost en West. Tevreden inden de West-Europese landen het vredesdividend dat het einde van de Koude Oorlog opleverde.

Jaar in jaar uit verminderden de NAVO-landen hun defensieuitgaven, slankten ze hun legers af en schrapten ze complete onderdelen van hun strijdkrachten. Maar de crisis rond Oekraïne heeft de NAVO-landen wakker geschud uit hun aangename middagdutje.

Oude vijand
Er heerst geen oorlog tussen Rusland en het Westen, maar ook geen vrede. Sinds Moskou dit voorjaar begon met het demonteren van Oekraïne, eerst door de Krim in te lijven en vervolgens door een oorlog aan te wakkeren in het oosten van het land, is de oude vijand terug.

null Beeld ap
Beeld ap

Wie de Russische media volgt, krijgt de indruk dat de Derde Wereldoorlog al is begonnen. Als de pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne niet stand houden, rukt de NAVO op naar Rostov aan de Don en komt Moskou in gevaar, is de teneur. Kranten die aan dit scenario durven te twijfelen, worden afgeschilderd als de 'vijfde colonne', handlangers van de vijand die hoognodig het zwijgen moet worden opgelegd.

Oorlogsretoriek
De hoop was dat het Kremlin na de ramp met het passagierstoestel van Malaysia Airlines tot het besef zou komen dat het tijd werd de brand te doven, maar er is niets dat daarop wijst: de oorlogsretoriek gaat onverminderd door, evenals de wapenleveranties aan de rebellen. Bij wijze van waarschuwing aan Kiev heeft Moskou nieuwe militaire oefeningen langs de grens met Oekraïne aangekondigd.

De Britse premier Cameron riep de NAVO-landen dit weekeinde op hun defensiebijdrage op te voeren om de 'Russische agressie af te schrikken'. Hij wees erop dat slechts een handjevol NAVO-landen zich houdt aan de doelstelling ten minste 2 procent van het bruto binnenlands product aan defensie te besteden. Nederland is met 1,4 procent een van de landen die daar ruim onder zit.

Het verhogen van de defensiebudgettten zal niet meteen veel effect hebben op het militare evenwicht tussen Rusland en de NAVO-landen, maar politiek is het wel een duidelijk signaal. Rusland heeft zijn defensiebudget sinds 2007 verdubbeld en wil de uitgaven de komende drie jaar met nog eens 40 procent verhogen.

Sinds de oorlog tussen Rusland en Georgië in 2008 en zeker na de inname van de Krim is duidelijk dat deze extra inspanningen niet louter zijn bedoeld om het zelfbewustzijn van de Russen te versterken. Kortom, de heerlijke tijd van het vredesdividend is definitief voorbij.

Bert Lanting is buitenlandredacteur van de Volkskrant.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden