ColumnJean-Pierre Geelen

De natuur verstikt door de grote Bolsonaro’s en hun kleine helpertjes

null Beeld
Jean-Pierre Geelen

Natuur verstikt, meldde de voorpagina van De Telegraaf. De koekenbakkers van de Basisweg hadden de banketletters weer uit de oven gehaald. De aanhalingstekens waren op, waardoor het een alarmerend feit leek dat de krant op bewonderenswaardige wijze boven water had gekregen.

Het bleek een citaat van Marc Calon, baas van de Land- en Tuinbouw Organisatie LTO. Die stelde volgens de krant ‘de vaak verzwegen, ongemakkelijke vraag’: ‘Zijn er niet te veel versnipperde natuurgebieden in Nederland? Is daar wel plaats voor in onze dichtbevolkte metropool?’ Het antwoord liet zich raden: de aanwijzing, tien jaar geleden, van 160 aparte Natura 2000-gebieden was ‘een vergissing’, de ‘lappendeken’ van natuur heeft een ’verlammende werking’. Op economische groei, welteverstaan.

‘Calon draagt te weinig uit’, meldde vakblad Boerderij eind vorig jaar. Ziehier hoe hij de zomerse droogte dacht te bestrijden met een imago-offensiefje.

De baas van werkgeversorganisatie VNO, Hans de Boer, was er – o, toeval – als de kippen bij om Calon bij te vallen. Hij houdt uiteraard van natuur, ‘ook omdat het ons vestigingsklimaat verbetert’. Maar: ‘We kunnen de boel niet zoals nu op slot zetten.’ Daarom wil ook De Boer minder natuur. ‘Minder en groter.’ Of de Hoge Veluwe en de Waddeneilanden maar even willen opzouten naar een uithoek van het land, zodat de boel kan worden volgeplempt met nog meer snelwegen, vinexwijken en industrieterreinen.

Merkwaardige timing, nu de wereld in brand staat. Van Siberië (de ontsteltenis van een paar weken eerder lijkt alweer geblust) tot Brazilië, waar de Amazone weer eens in de fik staat. De verstikkende lucht heeft ons bereikt; Calon en De Boer roken een publicitair buitenkansje.

Veel Braziliaanse branden zijn aangestoken door boeren die soja willen verbouwen. De ontbossing van Brazilië is trouwens ver vóór Bolsonaro begonnen. Onder meer door de machtige landbouwlobby. Zo ook bij ons: Calon en De Boer zijn onze eigen boerenjongens voor wie het met die hinderlijke natuur wel een tikje minder kan. Alsof natuur hier nog bestaat. De laatste bomen worden in rap tempo geveld als ‘biomassa’. Knuffel vandaag nog even de populier om de hoek. Morgen staat er een groen fluorescerende stip op zijn bast. Over drie weken zetten de bladblazerboeren van de plantsoenendienst er de kettingzaag in.

Om onduidelijke redenen is het ‘rechts’ om tegen natuur te zijn. Bolsonaro schijt erop. Donald Trump schrapt in Utah en Alaska reservaten voor olie. Van Groenland wilde hij ook heus geen Biesbosch maken.

Goed, wij hadden ooit de welwillende VVD-milieuminister Pieter Winsemius, zelfs Ed ‘Raket’ Nijpels vergroende, maar hun politieke vrinden tonen meer het dedain van Frits Bolkestein in de vorige eeuw. Die was tegen dure ondertunneling van het Groene Hart, met de legendarische woorden: ‘Ik ben er geweest, het is alleen maar gras.’

Waar nu Frankrijk, Ierland en Finland Bolsonaro onder financiële druk zetten, bleef onze premier hangen in een lafhartig ‘Ho ho, tuttut’. Volgens hem lossen dreigementen niets op. Wel dus: Bolsonaro zet alsnog het leger in om te blussen; aan Mark Rutte heeft dat niet gelegen.

Mark Calon is trouwens PvdA’er, maar zoals bekend worden PvdA’ers na hun politieke leven altijd baas van Schiphol, commissaris bij Shell of wegbereider voor uitbreiding van luchthaven Lelystad.

Natuur verstikt. Door de grote Bolsonaro’s en hun kleine helpertjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden