Caspar looptNieuwe Natuur

De natuur is de winnaar van de Noordwaard

Aflevering 249: alles waar een vogelspotter op hoopt is te zien in de Noordwaard.

Eindelijk, de Biesbosch. Het water lonkt, dat heeft met de hitte te maken, maar ik keek al even uit naar het moment om weer eens met een bootje door de kreken te varen. Maar eerst de Noordwaard, te voet, vanaf het nieuwe Biesboschmuseum. Nou ja, de Kleine Noordwaard, want de Noordwaard is groot, en eigenlijk het best te behappen op de fiets.

Nieuwe natuur, in het kader van het project Ruimte voor de Rivier, de dijken zijn verlaagd opdat bij hoog water de Nieuwe Merwede kan overstromen, en het water via het natuurgebied sneller zijn weg naar zee kan vinden. De rivier en de Noordwaard zijn dan één grote watervlakte, met af en toe een huis op een terp en een paar landbouwpolders binnen hogere dijken.

De verwachting was dat de Noordwaard een paar keer per jaar zou overstromen, maar tot nu toe is het niet één keer gebeurd, zelfs niet afgelopen januari, toen het water erg hoog stond, al scheelde het niets.

De Kleine Noordwaard.Beeld Caspar Janssen

De grote winnaar van het project is tot nu toe de natuur. Op de voormalige landbouwgronden zijn oude kreken teruggekomen, graslanden met ondiep water, moerasnatuur, getijdewerking. Binnen de kortste keren ontdekten watervogels en weidevogels het gebied.

Vooral de schaal helpt. Door de toevoeging van De Noordwaard is het Nationaal Park nu ongeveer 12.000 hectaren groot; de Oostvaardersplassen passen er twee keer in. De zeearend is inmiddels een vaste broedvogel, de visarend koos vorig jaar De Biesbosch om zich als broedvogel te vestigen in Nederland, beide vogelsoorten hebben een groot territorium. Voedsel genoeg ook in de kreken van het gebied.

Het rondje. Visarend op het nest, een op het oog krakkemikkig bouwsel in een dode boom. Elders in de Biesbosch is er nog een nest, in een hoogspanningsmast. Verder alles waarop je hoopt. De grote en de kleine zilverreiger, grutto’s, kemphanen, tureluurs, een wulp, veldleeuweriken, alle zwaluwsoorten, kneutjes, ringmussen, rietvogels, overvliegende lepelaars…  En dan ben ik nog te vroeg voor de slangenarend, die een paar dagen later wordt gezien.

Waar een beetje ambitie en samenvallende belangen al niet toe kunnen leiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden