CommentaarDe Nashville-verklaring

De Nashville-verklaring verdient relativering

Kees van der Staaij (SGP).Beeld Freek van den Bergh/de Volkskrant

De vraag is wat wonderlijker is. De Nashville-verklaring waarin orthodox-protestants Nederland zich uitspreekt tegen homoseksualiteit in het algemeen en het homohuwelijk in het bijzonder? Of toch de verontwaardigde reacties op het Binnenhof nu weer eens duidelijk wordt dat ook Kees van der Staaij zulke gedachten koestert? Voor wie de SGP een beetje volgt, is het immers onmogelijk om daar verbaasd over te zijn. De partij doet er niet geheimzinnig over. ‘Het huwelijk is een unieke en exclusieve verbintenis tussen één man en één vrouw’, luidt het onwrikbare SGP-standpunt. En: ‘Op grond van de Bijbel kan geen goedkeuring worden gegeven aan de homoseksuele praktijk.’

De hoogdravende verbazing die vooral VVD- en D66-politici nu etaleren, treft dan ook evengoed henzelf: dankzij de samenwerking met de liberalen heeft de gereformeerde splinterpartij recent meer politieke invloed gehad dan in de negentig jaar daarvoor. Dat heeft haar aantrekkingskracht op nieuwe groepen kiezers vergroot. Als het allemaal zo principieel ligt voor hen, moeten Klaas Dijkhoff en Rob Jetten daar misschien ook eens over nadenken.

De Nashville-verklaring zelf verdient relativering. Van vrijwel alle ondertekenaars waren de overtuigingen al bekend en het is niet bepaald een groeiend volksdeel. In 2006 was volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau nog 15 procent van de Nederlanders negatief over homo- en biseksualiteit. Nu nog 6 procent. Niet de acceptatie van homoseksualiteit maar het orthodoxe christendom is aan de verliezende hand. Daarbij is het een illusie dat de aangifte die een van de Gay Pride-ambassadeurs maandag deed, veel zoden aan de dijk zet. Erg kansrijk is het niet en de hakken gaan zo alleen maar verder in het zand.

Het enige voordeel van alle ophef is het koor aan reacties vanuit christelijk Nederland. Van alle kanten melden zich de predikanten, voorgangers, opiniemakers en christelijke politici om duidelijk te maken dat ‘Nashville’ heus niet de toon zet in de meeste kerken. Wie opgroeit in een milieu dat geen afwijkingen van de eigen normen duldt, kan daaruit hopelijk de kracht putten om met opgeheven hoofd toch de eigen weg te kiezen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden