ColumnMax Pam

De moord op Khashoggi en wij

null Beeld
Max Pam

Sinds Sigrid Kaag haar Abel Herzberglezing heeft uitgesproken waarin zij zei dat wij niet mogen zwijgen over het onrecht in de wereld in het algemeen en over Geert Wilders in het bijzonder, volg ik onze minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking met bijzondere belangstelling. Ik word graag wakker geschud.

Zo stond ze gisteren groot op de voorpagina van deze krant, gekleed in een ravissant gouden mantelpakje met oosters motief. Ze had een Nederlands vlaggetje voor zich en was de enige in het gezelschap met blond haar. In de Statenzaal op het Binnenhof ondertekende ze een miljardendeal met de Chinese premier Li Keqiang. Een win-win-situatie, al moet je altijd oppassen met zaken doen in China. Ik herinner mij dat de firma Danone toestemming kreeg om een fabriek te bouwen en dat de Chinezen binnen een paar maanden naast die fabriek een exacte kopie van die fabriek hadden neergezet. Procederen werd niet toegestaan en de Danone-functionaris die er iets van zei, mocht een paar nachten in een kerker doorbrengen.

Maar Hollandse ondernemers zijn ook linkmichels, dus ik neem aan dat het goed komt. Wel vroeg ik mij af of Sigrid Kaag, in het kader van het opstaan tegen onrecht, haar Abel Herzberglezing ook in China gaat houden. Het kan toch niet zo zijn, mevrouw de voorzitter, dat de moraal bij Lobith ons land uitstroomt en daarna voorgoed uit het oog verdwijnt.

In haar Chinese versie van de Abel Herzberglezing zou onze minister van Handel en Ontwikkelingssamenwerking misschien kunnen refereren aan de vele concentratie- en heropvoedingskampen die China rijk is. Laatst las ik daar in The Washington Post allerlei gruwelijke details over. Dat Chinese moslims worden gedwongen varkenvlees te eten en whisky te drinken is nog de minste in de reeks van fysieke en mentale martelingen. Ook zouden er 36 concentratiekampen bestaan, waar aanhangers van de Falun Gong om hun organen worden vermoord. Allemaal officieel ontkend natuurlijk, maar je weet maar nooit.

En dan hebben wij de moord op de Saoedische journalist Khashog-gi. Die man stapte in Istanboel de Saoedische ambassade binnen en kwam er nooit meer uit. Onze minister Kaag schijnt vloeiend Arabisch te spreken en daarom zou zij haar Abel Herzberglezing ook zelf in het Arabisch kunnen vertalen. Misschien kan zij haar lezing meegeven aan minister Wopke Hoekstra van Financiën, die op het punt staat naar Riad af te reizen om daar aan een of ander prestigieus congres deel te nemen. Dus nou niet lafjes afzeggen, Wopke, maar gewoon gaan en de tekst van die lezing in Riad uit je binnenzak halen en voorlezen die handel!

Herinnert u zich trouwens nog Wim Geerts? Tegenwoordig is hij secretaris-generaal van Defensie, maar in 2014 reisde hij namens de toenmalige buitenlandminister Frans Timmermans naar Riad om daar zijn excuses aan te bieden voor een anti-islam-stickertje van Geert Wilders. Hoewel bescheiden, leverde Nederland toen nog wapens aan Saoedi-Arabië. Belangrijker was en is onze handel in olie, geld en ander producten. Daar doet geen gemartelde blogger, gearresteerde automobiliste of bij het vuil geschopte gastarbeider uit de Filipijnen iets aan af. U denkt dat de moord op Khashoggi daar iets aan gaat veranderen?

Vermoedelijk gaat het ongeveer zo: Saoedi-Arabië moet toegeven dat Khashoggi in de ambassade in Istanboel is gedood. Maar dat is een initiatief geweest van een personeelslid die daar helemaal geen opdracht toe had. Ja, hallo, die Khashoggi was een enorme ruziemaker en zodoende is de boel een beetje uit de hand gelopen. Het desbetreffende personeelslid, dat op eigen houtje handelde, wordt gestraft. De Saoedische kroonprins wist van niks. Als hij wel iets had geweten, had hij zeker ingegrepen, want zoiets kan natuurlijk niet.

Dat al het Turkse ambassadepersoneel op de dag van de moord naar huis werd gestuurd, is puur toeval. Het lijk is in stukken gezaagd, maar daar moet je niets achter zoeken. Elk huishouden beschikt tegenwoordig over een decoupeerzaag. Dat een poging is gedaan om Khashoggi’s overblijfselen ’s nachts in de tuin van de ambassade te begraven, moet je zien als een paniekreactie. De kroonprins had ook daar niets mee te maken, president Trump zelf heeft dat bevestigd. De relatie tussen uw en ons land is overigens nog nooit zo voortreffelijk geweest, Allah zij met u. Waar het lijk nu is? Daar zegt u me zowat. Dat zullen we uitzoeken, u hoort er meer over. Enzovoort.

Inderdaad, andere koek dan een sticker.

Gaan wij dat accepteren? Zullen wij daarover zwijgen, of juist niet? Verontwaardiging is als schuimend bier: die zakt langzaam in. Je moet op speaking terms met ze blijven, tot volgend jaar in Riad. Onze minister van Handel is daar altijd welkom.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden