Opinie Commentaar

De minister had de studiepunten beter ongemoeid kunnen laten

Bij een verlaging van de prestatienorm krijgen eerstejaarsstudenten later alsnog het lid op de neus.

Studenten op de campus van Universiteit Twente. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Niemand heeft goede redenen om terug te verlangen naar de tijd dat hogescholen en universiteiten hun studenten geen enkele inspanningsverplichting oplegden. De instellingen zelf niet omdat ze, met geringe hoop op succes, zwak gemotiveerde studenten moesten faciliteren. De belastingbetalers niet omdat zij onrendabel onderwijs moesten bekostigen. En de studenten niet omdat ze vaak verzandden in de vrijblijvendheid, die zo verlokkend contrasteerde met het schoolregime.

Minister Van Engelshoven (Onderwijs) zal dus geen herstel van de oude situatie hebben nagestreefd met haar besluit het aantal verplicht te halen studiepunten voor eerstejaarsstudenten terug te brengen van zestig naar veertig. Toch is op de wijsheid van haar besluit veel af te dingen, zelfs als je met haar van mening zou zijn dat de mentale last van studenten moet worden verlicht.

Met de reductie van het aantal punten dat studenten moeten halen om te ontkomen aan een negatief studieadvies, zal ze mogelijk slechts bereiken dat zwakke studenten in het tweede jaar nog punten moeten scoren die in het eerste jaar zijn blijven liggen. Als er al sprake zou zijn van vermindering van prestatiedruk in het eerste jaar, neemt de druk in het tweede jaar navenant toe.

Studenten die met de huidige prestatienorm – die in internationaal perspectief nog uiterst mild is – al in het eerste jaar beseffen dat zij een verkeerde studiekeuze hebben gemaakt, komen daar bij een verlichting van de norm mogelijk pas achter in het tweede jaar, of later. Intussen loopt de teller van de studiefinanciering gewoon door.

Met haar besluit, waarmee zij de instellingen nogal heeft overvallen, pleegt minister Van Engelshoven inbreuk op de betrekkelijke zelfstandigheid die universiteiten en hogescholen tot dusverre genoten bij de invulling van het bindend studieadvies. Zij zijn daar terecht boos over, want ze zijn zelf het best in staat om te bepalen aan welke eisen hun studenten zouden moeten voldoen. Het instrumentarium dat ze hebben ingezet om te voldoen aan de politieke wens om studenten sneller te laten studeren, heeft per saldo goed gefunctioneerd. De minister had het beter ongemoeid kunnen laten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.