De mensheid is beter af met China aan de top

Landen die China bekritiseren, moeten eerst eens goed bij zichzelf te rade gaan. De laatste eeuwen kreeg de wereld een heleboel misère uit Europa en later uit de VS en Japan over zich heen.

Als men de Spelen in China wil boycotten vanwege de schending van de mensenrechten, zou het consequent zijn om ieder land van deelname aan de Spelen uit te sluiten dat zelf mensenrechten schendt of geschonden heeft. Dat zou bijna alle landen treffen, inclusief Nederland.

De nabestaanden van de massamoord op het dorp Rawagede in West-Java, vertegenwoordigd door het Indonesisch Comité voor Nederlandse Ereschulden, wachten immers tot op heden nog op een gebaar, een tegemoetkoming van Nederland.

Op 9 december 1947 zochten Nederlandse militairen vergeefs naar een onafhankelijkheidsstrijder in dat dorp, waarop 431 mensen, meest kostwinners, lukraak werden doodgeschoten. Zestig jaar na dato was er eindelijk een vertegenwoordiger van de Nederlandse ambassade aanwezig bij de herdenking van die slachting.

Dan hebben we het nog niet over de moordpartijen van kapitein Westerling in Zuid-Celebes. Daar werden volgens de Indonesiërs 30.000 mannen geëxecuteerd. Westerling zelf noemde een getal beneden de 10.000. Overal waar een Indonesische vlag werd gevonden, moesten de mannelijke bewoners in de rij. Zij werden doodgeschoten.

Had Westerling in de stad Malang in Oost-Java geopereerd, dan zou ik er ook aan zijn gegaan. In 1946 werd mijn vader door de plaatselijke Republikeinse machthebbers tot hoofd van het Onafhankelijkheidsfonds benoemd. Ik was toen 18 jaar en zou dus eveneens de sigaar zijn geweest.

Albert Cuypmarkt

Ik herinner mij een tv-documentaire van de NPS over Padang in West-Sumatra. Na een aanslag buiten de stad beval een kolonel een drukbezochte markt te bombarderen. Alsof je de Albert Cuypmarkt in Amsterdam bombardeert.

China zelf is de buitenlandse barbarij die het honderd jaar lang over zich heen heeft gehad, zeker nog niet vergeten. Enige bescheidenheid zou Erik van Muiswinkel dan ook sieren.

De naïevelingen van de anti-China-demonstraties laten zich voor het CIA-karretje spannen. Eerst was Darfur het probleem en nu Tibet. Het gaat er om dat een deel van het Westen zich bedreigd voelt in zijn wereldalleenheerschappij door de opkomst van China.

De Volksrepubliek China heeft het overgrote deel van de Tibetanen van de slavernij bevrijd. De CIA heeft de ontevredenen die het oude systeem terugwilden, bewapend, getraind en gefinancierd (zie Kenneth Conboy and James Morrison, The CIA’s secret war in Tibet, 2002).

Een volksopstand in Tibet? Geen sprake van. De relschoppers hebben geen onafhankelijkheid geëist (zelfs de Dalai Lama is daar tegen), maar slechts vernielingen aangericht en moorden gepleegd. Het Chinese leger heeft daarop niet geschoten.

Willem-Alexander

Over de privileges die minderheden, inclusief de Tibetanen, in China genieten, wordt met geen woord gerept. Aan de opgenomen verhalen over buitensporige mishandelingen van Tibetaanse vluchtelingen door de Chinese politie hoeft men geen waarde te hechten.

Dat prins Willem-Alexander gewoon naar de Spelen gaat, verbaast mij niets. Het Koninklijk Huis staat bekend als ruimdenkend. Ondanks het toenmalige taboe heeft prins Bernhard president Soekarno twee maal in het geheim ontmoet, een keer in Wenen en een keer in de VS.

Het Westen heeft China niets te leren. In de vijfduizend jaar Chinese geschiedenis zijn alle -ismen uitvoerig besproken. Mensenrechten, democratie? Niets nieuws in de Chinese filosofie.

Het is waar dat de Chinezen kwaad zijn om de gebeurtenissen rond deze Spelen. Het is Gordon Browns goed recht om de opening van te boycotten. Ik hoop alleen dat hij niet rekent op de Chinese investeringen waar hij om vroeg. De Russen hebben indertijd hun lesje geleerd. Omdat China een eigen weg insloeg, trok Chroesjtsjov al zijn experts terug en liet een zee van onafgebouwde projecten achter. China verraste hem door alles zelf af te bouwen en een eigen atoombom te ontwikkelen. Met een beetje geduld bouwt China straks zelf zijn eigen Airbussen.

Decadentie

Men ontkomt niet aan de grote lijnen. Theodore Roosevelt zei begin 20ste eeuw: ‘Europa is verleden tijd. De toekomst ligt aan de Pacific Rim.’ De tijden zijn veranderd. Het Westen is over zijn hoogtepunt heen en dan gaat het bergafwaarts. Onvermijdelijke decadentie, afdwalen van de realiteit.

Het Westen telt talloze oprechte idealisten, maar als het erop aankomt, beslissen de gevestigde belangen. Er komt een gelijkwaardigheid met Azië, Zuid-Amerika, Midden-Oosten, Afrika. Het geeft een onacceptabel gevoel, niet meer de machtigste te zijn en niet meer je eigen belangen door te kunnen drijven. We hebben met een stuiptrekking tot behoud van macht te maken. Het Westen zal eraan moeten wennen dat de wereld niet slechts bij wijze van leuze, maar ook daadwerkelijk aan alle volkeren toebehoort.

Tot slot zal de mensheid beter af zijn met China aan de top dan onder de westerse grootmachten. De laatste eeuwen kreeg de wereld een heleboel misère uit Europa en later uit de VS en Japan over zich heen. Genociden, grootscheepse slavenhandel, kolonialisme, fascisme, racisme, apartheid et cetera.

Een vergelijking: toen Vasco da Gama Calicut had veroverd, liet hij de handen en oren van de Indiase gevangenen afhakken. Om te voorkomen dat zij zich los zouden bijten, werden de tanden van die gevangenen met een ijzeren staaf verbrijzeld. Een hemelsbreed verschil met de boodschap om ‘de verre volkeren met goedheid tegemoet te treden’ van de Chinese keizer aan de admiralen van Cheng Ho’s vloot in 1421.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.