De mens wordt opgewonden omdat de verveling toeslaat (volgens de Seksrabbijn)

Vandaag: de niet vervelende rol van verveling.

Beeld Colourbox

Op een avond dronk de Seksrabbijn voor de Stadsschouwburg in Amsterdam een glas wijn met Pierre Bokma. Iets na middernacht zei Bokma op zijn eigen, indringende manier: ‘Aan verleiding en seks gaat verveling vooraf.’

Nu had de Seksrabbijn geschreven dat walging aan de lust voorafgaat, en walging en lust zijn nauw verwant, maar het thema verveling, en dan vooral in relatie tot seks, is misschien onderbelicht gebleven.

De mens verleidt omdat hij zich verveelt, de mens wordt opgewonden omdat de verveling toeslaat. Je kunt ook met nootjes voor de tv gaan hangen, je kunt eveneens op Tinder of aanverwante apps gaan zitten. Lust is weinig meer dan bestrijding van verveling, vandaar dat opwinding dikwijls verdwijnt als er geen tijd meer is voor verveling. Het gezin dat verworden is tot bedrijf – twee werkende ouders, twee kinderen, een doodzieke moeder en een aangereden hond – heeft geen tijd meer voor verveling en daar wordt de seks tot plicht.

Zoals men de badkamer laat schoonmaken door een werkster, of werker, zou men ook de seks willen laten opknappen door iemand anders, maar men durft dat niet. Een enkeling gaat naar de swingersclub om de problemen aldaar op te lossen, maar de gemiddelde swingersclub is misschien eerder een omgeving voor melancholie en gebed dan voor erotische massage en seks.

Bokma zei nog: ‘Ik heb me nooit verveeld, ik begrijp niet hoe mensen zich kunnen vervelen.’ Toch doen er geruchten de ronde dat hij weleens op geheel eigen en indringende wijze aan seks heeft gedaan, dus er zijn altijd uitzonderingen op de regel.

Nu is verleiding die aan de seks vooraf zou moeten gaan – tenzij men in het bordeel is of in het echtelijk bed zeven maanden voor de scheiding – veelal de verhulling van de verveling. Het is echter onverstandig te zeggen: ‘Ik spreek je aan omdat ik me al de hele avond zit te vervelen.’ Hoewel er allicht ook mensen zijn die dit een compliment vinden.

Net als al het andere vermaak is seks een poging tot het verdrijven van de verveling die gepaard gaat met het min of meer onbedreigd in leven zijn.

Huiswerk voor volgende week: maak een middag vrij voor verveling. Alleen of met het gezin. Bespreek vooraf of anderen in uw verveling betrokken mogen worden. Bent u overspelig? Wordt u betrapt? Zeg: ‘Het had niets te betekenen, ik verveelde me gewoon.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden