Media in Brazilië

De media in Brazilië houden zich bezig met de dood van Evaldo Rosa: Hoe kunnen al die kogels verdwalen?

Waarover maken de media in Brazilië zich druk? Over tachtig kogels waarmee militairen de auto van Evaldo Rosa en zijn gezin doorzeefden, constateert onze correspondent Marjolein van de Water.

‘In deze aflevering ga je dit geluid tachtig keer horen’, zegt de presentator van Café da manhã, de dagelijkse podcast van de Braziliaanse krant Folha de São Paulo. Paf, klinkt het. ‘Het geluid van een mitrailleur’, aldus de presentator. ‘Tachtig schoten, zoals zondag afgevuurd door militairen op een auto in Rio de Janeiro.’ Paf paf paf paf paf paf paf paf paf paf.

Brazilianen zijn eraan gewend dat politie en militairen onschuldige burgers doden. Voor zover je daaraan kunt wennen. Verdwaalde kogels noemen ze dat. Tenzij er kinderen onder de slachtoffers zijn, belanden deze ‘ongelukken’ doorgaans achterin de lokale krant. Maar dit keer is het anders. ‘Tachtig!’, het getal echoot tien dagen na de fatale schietpartij nog altijd door het land. Hoe kunnen tachtig kogels verdwalen?

Evaldo Rosa (51) en zijn familie waren zondag 7 april op weg naar een babyshower toen militairen zonder enige waarschuwing het vuur openden op de auto.

Rosa werd door zeven kogels geraakt en was op slag dood. Zijn schoonvader is vier keer geraakt maar overleefde. Achterin bleven echtgenote Luciana, hun 7-jarige zoontje en een vriendin als door een wonder ongedeerd. Een voorbijganger die probeerde te helpen ligt nog altijd in kritieke toestand in het ziekenhuis.

‘Alles wijst erop dat de militairen zich hebben vergist’, aldus de dienstdoende aanklager na de daders te hebben verhoord. Er zou vlak daarvoor een roofoverval zijn geweest. De vermeende daders reden in een witte Ford, net zo een als die van Evaldo Rosa. De overvallers zouden die ochtend op de militairen hebben geschoten. Na de lunch zagen de militairen de Ford weer rijden en openden het vuur. Ze zijn in hechtenis genomen en worden berecht door een militair tribunaal.

De media raken niet uitgepraat over het tragische voorval. Ze weiden uit over het leven van Rosa, die werkzaam was als muzikant en veiligheidsbeambte. Ze gingen naar de begrafenis, waar verpleegkundige Luciana letterlijk flauw viel van de emoties. ‘Het wanhopige huilen van Luciana vormt een schril contrast met de stilte van de autoriteiten’, schreef weekblad Veja, dat een met bloed besmeurde Braziliaanse vlag op de voorpagina plaatste. ‘Tachtig schoten’, staat eronder.

Het rechts-conservatieve weekblad uitte voor zijn doen zeer felle kritiek op de regering van de extreem-rechtse Jair Bolsonaro. ‘Als de politie criminelen vermoordt, is Bolsonaro er als de kippen bij om te applaudisseren’, aldus de auteur van het voorpaginaverhaal. ‘Maar hij heeft deze desastreuze actie niet direct veroordeeld.’

‘Tachtig schoten en geen enkele tweet’, aldus de kop van een column van Bernardo Mello Franco in de krant O Globo. ‘Sinds zondag heeft Bolsonaro een interview gegeven, zeventien tweets gepubliceerd en twee openbare toespraken gehouden’, schreef Franco op 10 april. ‘Hij heeft zichzelf aangeprezen, de pers aangevallen en een onderzoeksinstituut bekritiseert. Hij heeft alleen geen commentaar geleverd op de dood van Evaldo Rosa, gefusilleerd door het leger.’

Bolsonaro won de verkiezingen met de belofte meer vrijheid te geven aan politie en leger om te doden. ‘Een goede bandiet is een dode bandiet’, aldus zijn credo. Pas zes dagen na de moord op Rosa, kwam de president alsnog met een reactie: ‘Het leger heeft niemand vermoord’, zei hij. ‘Het leger is het volk en we kunnen het volk er niet van beschuldigen een moordenaar te zijn.’

Marjolein van de Water is correspondent in São Paulo

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.