ColumnSheila Sitalsing

De Mark Rutte uit de filmpjes die hem in het Torentje moeten houden is gemaakt van zwijgend bordkarton

null Beeld

Politiek is een strijd tussen ideeën, maar de partij die volgende week de grootste lijkt te worden, is erin geslaagd een campagne te voeren waarin ze niet één idee tot inzet van strijd heeft gemaakt.

Dat is gek, want Nederlanders zeggen in kiezersonderzoek steevast dat ze kiezen op inhoud. Daarom hebben ze bij de VVD doorgaans in verkiezingstijd een grote mond over splijtende kwesties. Dan gaat het over vandalen die moeten betalen en een uitkering die je moet verdienen en over zonder angst hand in hand lopen. Daar valt veel van te vinden, maar helder en inhoudelijk is het ontegenzeggelijk.

Dit keer is de Mark Rutte die figureert in de reclamefilmpjes die hem in het Torentje moeten houden gemaakt van zwijgend bordkarton. Er komen goed gecaste voorbijgangers (of ‘voorbijgangers’, zoals de complotdenkers verderop in de straat zouden zeggen terwijl ze met gekromde Baudet-vingertjes aanhalingstekens in de lucht zouden tekenen) langs, die dingen zeggen als ‘Ik stem op Rutte omdat het einde van de coronacrisis nog niet in zicht is en dan mag hij het afmaken ook’, en ‘ik denk dat hij veel ervaring heeft’, en ‘mensen hebben gewoon iemand nodig die ze vertrouwen omdat dit een zware tijd is’, en ‘hij zegt dat je iets moet doen waardoor je aan het eind van de dag meer energie hebt dan aan het begin van de dag, en dat vind ik echt inspirerend’.

Waarmee ik niet wil zeggen dat het alléén maar wezenloosheid is wat de klok slaat, maar ik schrok wel toen bleek dat Rutte zo weinig bezig is met wat zijn partij vindt, dat hij zich onlangs vergiste in zijn eigen standpunten: hij wenste Groningen van harte een kerncentrale toe. Groningen bleek heel anders te denken over een kerncentrale in een aardbevingsgebied vol mensen die nog wachten op compensatie voor de vorige keer dat de overheid ze frontaal heeft aangereden. Prompt daarop vond Rutte dat ook. (In het verkiezingsprogramma staat trouwens dat de partij Groningen een rol heeft toebedacht in ‘de waterstofeconomie’. Er staat ook: ‘De VVD wil het vertrouwen van Groningers herstellen.’)

Ik schrok opnieuw van het tv-debat tussen Rutte en Geert Wilders van de PVV. Omdat we thuis synchroon met de mannen konden meepraten, alsof we voor de negentiende keer naar Rambo (‘They drew first blood, not me’) zaten te kijken. Geen platgetrapt pad werd geschuwd, het ging minutenlang over een voorval uit 2012 (!) – zelfs Snoetje en Pluisje moesten toen nog geboren worden – en het was Marokkanen dit en Marokkanen dat. Alsof iemand de videoband had opgezet van een verkiezingsdebat uit een ver verleden.

En dat voor een niet-bestaande ‘tweestrijd’: volgens kiezersonderzoek van I&O Research twijfelt een miniem deel van de VVD-sympathisanten over een stem op de PVV en vice-versa. Er komen nog twee van die debatten.

Lilianne Ploumen, die met onverwoestbare opgewektheid een klassiek sociaal-democratisch programma uitserveert, zette vrijdag op een rij waarover zij met de VVD in debat wil: het toeslagensysteem, hogere collegegelden en bezuinigingen in het hoger onderwijs, de bevriezing van de bijstand. Ja verrek, dacht ik, daar moeten we Rutte over horen.

Grote groepen kiezers, zo onderzocht I&O, pendelen tussen VVD en CDA, of tussen VVD en D66. Zij kunnen veel hebben aan een lang gesprek tussen Rutte en Hoekstra – Hoekstra zal inmiddels hebben afgeleerd om te zeggen ‘We moeten straks maar even samen kijken wat ik volgens het CDA-programma eigenlijk vind’. Niet voor niets was er veel enthousiasme over het recente tv-debat Ploumen-Kaag: er is levendig grensverkeer tussen D66 en PvdA, en hier werden de verschillen glashelder.

Nu Mark Rutte nog vanachter dat bordkarton vandaan zien te sleuren.

Alles over de verkiezingen

Op 17 maart kiezen we een nieuwe Tweede Kamer. Op deze pagina leest u onze lijsttrekkersinterviews, vindt u onze analyses van de partijprogramma’s en kunt u onze stemwijzer doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden