OpinieMuziek maken

De lockdown is dé kans om muziek te leren maken: ‘het helpt om te focussen en stimuleert creativiteit’

Muziek maken is goed voor de gezondheid, maar maakt bovenal gelukkig. Stuur huisgenoten weg, zet kamerplanten veilig en zing en speel erop los, betoogt Sarah Steutel.

Harpiste Charlotte Sprenkels van het Rotterdams Philharmonisch Orkest musiceert in haar woonkamer. Beeld Getty Images
Harpiste Charlotte Sprenkels van het Rotterdams Philharmonisch Orkest musiceert in haar woonkamer.Beeld Getty Images

In deze tweede lockdown vliegen ze ons weliswaar minder om de oren dan in de eerste, maar elke werkgever, influencer en zichzelf respecterende krant voorziet ons ook deze weken van goedbedoelde adviezen om geestelijk gezond en enigszins fit het schier eindeloze thuiszitten door te komen.

Het barst van de tips voor online yogakanalen, de leukste series, het zelf koken van de pad thai die je normaal altijd afhaalde bij het tentje op de hoek, ideeën om je zorgvuldig opgebouwde sociale leven niet helemaal te laten verpieteren en om enigszins wakker te blijven tijdens de zevende Zoom-vergadering op een dag.

Heel belangrijk allemaal om de schijnbaar stilstaande tijd door te komen. De adviezen zijn echter vooral bedoeld om je aan te passen aan de anderhalvemetersamenleving en alles te blijven doen wat je in het pre-coronatijdperk ook al deed, zij het op een nieuwe manier. Al deze adviezen zeggen eigenlijk: hier heb je wat afleiding, wat tips om het vol te houden, totdat we weer terug kunnen naar ‘normaal’. Zou het niet veel beter zijn om deze wachttijd te gebruiken om iets nieuws te leren?

Foutloos Chopin

Om een weinig geopperd maar uitstekend voorbeeld te noemen: probeer in plaats van te wachten tot je favoriete band weer live mag optreden zelf eens muziek te maken. En voordat je denkt dat je dat niet kunt: iedereen kan muziek leren maken. Bovendien hoeft niemand je eerste probeersels meteen te horen. Dat het energie geeft, is sowieso belangrijker dan dat je foutloos Chopins Nocturnes kunt spelen.

Musiceren hoeft ook niet veel te kosten. Je kunt duizenden euro’s uitgeven aan een dj-set of aan een vleugel, maar je kunt ook gewoon beginnen met een simpele gitaar of een trommel. Marktplaats staat er vol mee. Voor wat persoonlijke begeleiding en een stok achter de deur om elke dag te oefenen, kun je privéles nemen; ook muzieklessen worden nu online gegeven en door lessen te nemen steun je andere muzikanten. Bovendien staat YouTube vol met tutorials.

Met handige apps als Chordify en Ultimate Guitar kun je zo je favoriete liedje meespelen. Ben je eenmaal gevorderd, dan kun je ook met anderen spelen via apps als Acapella of met Zoom-sessies. Wie echt geen zin heeft om een nieuw instrument te leren spelen, kan het instrument gebruiken dat door de natuur gegeven is: de stem. Sluit bijvoorbeeld aan bij een virtueel koor, neem zangles of probeer eens een opera mee te zingen – de eerste keer wel zorgen dat buren, huisgenoten en kamerplanten van huis zijn.

Betere nachtrust, verlaagde bloeddruk

Muziek maken helpt om te focussen wanneer je productief moet zijn, het stimuleert je creativiteit en bevordert je geestelijke gezondheid. Natuurlijk, niets gaat vanzelf, maar elke dag een couplet verder komen in je favoriete liedje geeft je eigenwaarde een boost en helpt je om een lange dag naar je scherm turen af te sluiten. Muziek maken draagt ook bij aan de aanmaak van nieuwe neurologische verbindingen, en daarmee aan een goed geheugen en het tegengaan van dementie op latere leeftijd.

Naast deze total brain workout verbetert het ook nog eens je lichamelijke gesteldheid, doordat het bijdraagt aan een verbeterde nachtrust, betere coördinatie en een verlaagde bloeddruk. Belangrijker dan al deze wetenschappelijk bewezen effecten, zul je hoogstwaarschijnlijk zelf ondervinden dat muziek maken simpelweg blij maakt. Zoals we de wereld na corona liever terug willen zien als een verbeterde versie van het oude normaal, zo zou je ook je eigen leven een positieve draai kunnen geven door deze situatie te benutten om echt iets nieuws leren. In het slechtste geval heb je een nieuwe wereld ontdekt – en dat veilig binnen in je eigen huis.

Sarah Steutel is diplomaat in Rwanda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden