Commentaar Veiligheid

De lobby van de kinderdagverblijven is hier sterker dan de hang naar veiligheid

Ruim baan voor innovatie is een nobel streven, zolang het niet ten koste gaat van de veiligheid.

De Stint Beeld Stintum

In de zoektocht naar oorzaken van de trend van het stijgende aantal verkeersdoden, is al op vele factoren gewezen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet nu een duit in het zakje met het rapport over de gestage opmars van de licht gemotoriseerde voertuigen. Van de 678 mensen die vorig jaar omkwamen in het verkeer (65 meer dan in 2017) was 20 procent bestuurder of inzittende van zo’n voertuig. Ouderen op elektrische fietsen, gehandicapten in een scootmobiel en kinderen in Stints of elektrische bakfietsen zijn kwetsbaarder dan ze zelf lang dachten.

Hierbij moet worden benadrukt dat de precieze oorzaak van de Stint-tragedie in Oss nog niet bekend is en mogelijk nooit bekend zal worden. Wel is in de nasleep inmiddels duidelijk dat het voertuig zelf hoe dan ook te weinig veiligheidsgaranties bood om met een gerust hart tien kinderen in te kunnen vervoeren. En dat is ook niet zo verbazingwekkend, stelt de Onderzoeksraad vast, omdat er nauwelijks sprake is geweest van een serieuze toelatingsprocedure. In het ongebreidelde enthousiasme over de nieuwe elektrische vervoersmogelijkheden zijn er aan het begin van dit decennium weinig inhoudelijke eisen gesteld en werd de keuringsprocedure heel bewust ‘eenvoudig’ ingericht. De bureaucratie mocht de vooruitgang niet in de weg staan. Bezorgde adviezen van deskundigen werden door het ministerie in de wind geslagen.

Ruim baan voor innovatie is op zichzelf een nobel streven, maar de Onderzoeksraad legt de vinger op de zere plek: het resultaat van alle goede bedoelingen is een wirwar aan technische eisen en voorschriften die uiteindelijk te weinig veiligheidsgaranties geven. De situatie schreeuwt om een nieuwe keurstandaard, die niet wordt bewaakt door het ministerie maar door een onafhankelijke keuringsinstantie.

Die conclusie van de Raad komt geen dag te vroeg, aangezien de Tweede Kamer nu alweer enige tijd aandringt op een snelle terugkeer van een nieuwe versie van de Stint op de weg. De lobby van de kinderdagverblijven is hier sterker dan de hang naar veiligheid.

De Tweede Kamer zal in dit geval niet alleen het ministerie maar ook zichzelf tot de orde moeten roepen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden