De kus

In De Wereld Draait Door van vorige vrijdag bespraken drie gasten de opzienbarendste televisiemomenten van de maand april, onder welke een beeldfragment van twee kussende mensen dat door een oplettende medemens aan RTL Boulevard was verkocht.

Joost Zwagerman vergeleek de situatie waar Nederland op afstevent met die in de DDR. Iedereen bespiedt en verraadt, maar nu uit vrije wil. De buurman gaat je straks fotograferen en aan de openbare schandpaal nagelen. Een hel in wording.

Ik bekeek het bewijsmateriaal nog eens.

Twee tortelduiven op een terras, en het waren niet Ullbricht en Honecker.

Een onbekende man kuste teder Georgina Verbaan, bekend van de televisie. Georgina maakte niet de indruk dat de bruut haar met behulp van fysiek geweld dwong. Joost Zwagerman wendde het hoofd in afschuw van het stel af.

Wat was het probleem?

Georgina zou volgen de heersende spelregels door Jort Kelder moeten worden gekust en niet door een vreemdeling. Jort Kelder heeft een relatie met Georgina Verbaan.
Waar bemoeit Joost zich mee?

Met de huishouding Kelder-Verbaan.

Niet die fotograaf met zijn mobieltje, maar Zwagerman gedraagt zich als een ambtenaar uit de oude DDR. Je mag in Nederland toch wel iets op de openbare weg fotograferen zonder eerst bij de notaris te informeren of je een testament overhoop haalt? Je hoeft, alvorens het mobieltje in te drukken, toch niet bij familie en kennissen te peilen of kameraad Jort het wel oké vindt? Een mens mag toch kussen en gekust worden wanneer hij of zij dat wenst zonder daarover uitleg aan derden te hoeven verstrekken? En als het weerzinwekkende feit niet in de slaapkamer in je huis gebeurt maar op een caféterras, mag een ander toch kijken, meegenieten, opslaan in het geheugen en het grote geluk aan RTL Boulevard doorvertellen opdat het navolging krijgt?

Joost Zwagerman meet het mens- en maatschappijondermijnende gehalte van een daad af aan de naam van een ‘slachtoffer’, niet aan de daad. Een verkeerde gedachtegang.

Herinnert u zich de beroemde kus van een Amerikaanse matroos op de bevrijdingdag in 1945? Als het aan Joost had gelegen - laten we ook eens lekker overdrijven - had die fotograaf het rolletje bij de manierenpolitie ingeleverd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.