De krijgsmacht bedondert niet alleen haar minister, maar het hele Nederlandse volk

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 3 oktober 2017.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie brengt een bezoek aan de landmachtBeeld anp

Brief van de dag: weg met die 'gebrek aan lef-cultuur'

Minister Hennis mag dan wel eind- en politiek verantwoordelijk zijn voor nogal wat onnodige doden bij defensie, maar in feite is zij het slachtoffer van de defensiecultuur, nu vooral bekend onder de 'can do-mentaliteit'. Maar het is deze loyaliteits- en angstcultuur die ertoe leidt dat van laag tot hoog uit gebrek aan lef (angst voor de beoordeling en functieverlies) groene vinkjes voor inzetbaarheid worden gezet waar rode vinkjes horen te staan. Alle lef in de operatiegebieden ontbreekt in de voorbereiding. Het zal niet meevallen die cultuur te veranderen, dus moet de volgende minister van defensie vrezen ook vroeg of laat in een 'Hennis-situatie' terecht te komen. Ik wens de nieuwe commandant der strijdkrachten veel wijsheid en moed die 'gebrek aan lef- cultuur' te veranderen, want in feite bedondert de krijgsmacht niet alleen haar minister, maar het hele Nederlandse volk: de huidige krijgsmacht is niet in staat Nederland te verdedigen. Niet in Mali, maar ook niet aan de grens.

Willem Heijster, Breda, militair psycholoog b.d.

Boerenzonnepanelen

Goed initiatief van Friesland-Campina. Hun melkveehouders leggen hun staldaken de komende maanden vol zonnepanelen. Maar als ik de foto erbij goed bekijk met die hoogwerker die de platen aanlevert, liggen er asbest golfplaten onder de panelen. Moeten die monteurs dan geen speciale werkpakken dragen?

Sterker nog, als dat wel asbestplaten zouden zijn, hoe gaat dat dan t.z.t. met het verwijderen van deze platen (voor 2024)? En dan daarna opnieuw installeren? Kost dat dan niet buitengewoon veel extra geld (en gesubsidieerd?).

H.K. van Halteren, Schouwerzijl

Doordrukken doe je zo

Daar woon je dan in Spanje, 12 jaar al, en opeens is er die hele wereld van oproerpolitie, bloed, vechtpartijen, geweld en heel veel gewonden! Mensen worden bijna doodgeknuppeld omdat ze willen stemmen. Echt waar? Zucht, daar zit je dan als nuchtere Hollander.

De Catalaanse deelstaatsregering die op illegale manier (conform Catalaanse wetten) het referendum erdoor drukte, een soort staatsgreep. Logisch dat een Hoge Raad die illegaliteit overneemt.

Dan de stemming! Gezien het illegale karakter zijn er geen officiële lijsten, dus handmatig noteren wie stemt, of zoals op sommige plekken geeneens. Ga je gang, hoe meer zielen hoe meer vreugde. Internationale waarnemers? In geen velden of wegen te zien. Schande al dat geweld op straat!

Maar als nuchtere immigrant zie ik enkel corruptieschandalen, illegale praktijken en heel veel foute politici.

Dat de Catalanen echt willen stemmen, klopt. Maar dan op een legale geciviliseerde manier, en niet door als een stelletje zielige amateurs altijd de schuld aan anderen te geven.

Marc de Vlieger, Madrid

Empathie, maar met wie?

Martin Sommer toont in zijn laatste Vrij zicht van zaterdag veel begrip voor 'Wutmenschen': ze zijn het beu dat anderen op hen neerkijken omdat ze niet net zulke Gutmenschen zijn, en protesteren tegen 'de gevoelde afwijzing'. Streng schrijft hij 'Een elite die zich inzet om goed te doen, wat wil je nog meer? Wel, je zou een elite willen die zich ook bekommert om de rest.' Ik kan Sommer niet helemaal volgen, maar ik geloof dat ik erg kwalijk bezig ben. Om te beginnen heb ik (man, wit, 51, hoogopgeleid, je kent het type) altijd op de PvdA gestemd, verder is mijn gezonde leefstijl 'een stil verwijt' aan anderen. Nee, dan Orbán en Kaczynski, die het juk van de morele betutteling van zich afwerpen. En lekker puh, Obama en vriendjes: als hij Trump bij het Correspondents' Dinner niet zo had uitgelachen, had Trump zich misschien nooit kandidaat gesteld voor het presidentschap.

Sommer roept op tot empathie met - ja, met wie eigenlijk? Met Trump? Met de stemmers op de AfD? Ik ben het een beetje met Sommer eens: wij zijn allemaal maar mensen en we kunnen er weinig aan doen hoe we in elkaar zitten. Het is niet goed om iemand uit te lachen - maar gedrag en uitlatingen van Trump verdienen in mijn ogen slechts de diepste hoon. En mag ik 'uit protest' op een partij als de AfD stemmen gewoon heel erg stom vinden?

Jaap de Jonge, Amsterdam

Ha, onze subsidie!

De Britse auteur E.M. Forster had twee hoeraatjes over voor de democratie, meer niet. Het democratisch gehalte van Nederland verdient er in elk geval geen drie. Martin Sommer betoogt terecht dat de bemoeienis van niet-gekozenen een geweldige vlucht heeft genomen. Een schier oneindige colonne van ngo's bepaalt mede het politieke beleid: van Milieudefensie en Oxfam tot PAX. Zo'n 25 van deze organisaties krijgen over de periode 2016-2021 bijna een miljard euro overheidssteun (voor 'pleiten en beïnvloeden'). Ze kunnen dus gesubsidieerd lobbyen voor hun eigenbelang. En beïnvloeden de Haagse besluitvorming. Men mag op het Binnenhof best eens vraagtekens zetten bij de miljoenendans van deze kongsi's.

Johann Grünbauer, Wilnis

Cultuuromslag

Dank aan Philip Huff voor zijn prikkelende verhaal over de 'cultuuromslag' bij de (welgestelde) Baudet-stemmers. Zo'nproces speelde zich af in Zuid-Afrika. Nadat in 1990 de Apartheid was ingestort, durfde de oude garde het woord ras niet meer in de mond te nemen. Zij had alleen nog maar last van onoverkomelijke 'culturele verschillen'. Zuid-Afrika en Nederland bewijzen dat overbrugging van verschillen heel lang kan duren.

Bert Determeijer, Utrecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden