DE WEEK VAN DE HOOFDREDACTEURpieter klok

De krant speelt liever niet op de man, maar in het geval van Sywert van Lienden konden we niet om de man heen

null Beeld

Het komt niet heel vaak voor dat een publicatie in de krant er uiteindelijk toe leidt dat twee reclamevliegtuigjes de lucht ingaan om een verontwaardigde boodschap te verspreiden. ‘9.000.000!! Bedankt. Sywert’, luidde de tekst die deze week boven een deel van Nederland werd getoond, als reactie op het nieuws dat Sywert van Lienden 9 miljoen euro had overgehouden aan de levering van mondkapjes.

De meeste lezers zijn net zo verontwaardigd, maar een enkeling vindt dat de krant zich leent voor een ‘weerzinwekkende karaktermoord’ of zich schuldig maakt aan ‘zelfverheerlijking’ door een primeur eindeloos uit te melken.

De boodschap aan Sywert van Lienden. Beeld Amber Beckers / ANP
De boodschap aan Sywert van Lienden.Beeld Amber Beckers / ANP

Voor mij is het in de eerste plaats een verhaal over een overheid in paniek, die roekeloos met belastinggeld strooide, over een overheid zonder zelfvertrouwen ook, die zich door een prominente mediapersoonlijkheid in de hoek laat duwen, en over een overheid die gevoelig is voor handige lobbyisten met contacten tot in de hoogste kringen waardoor – in het algemeen – de belangen van het bedrijfsleven beter worden behartigd dan de belangen van de burger. Structurele problemen, kortom, symptomen van een ongezonde bestuurscultuur. De zaak zelf mag niet zo groot zijn – wat is 9 miljoen euro nu helemaal op de totale corona-uitgaven van de overheid? Of, zoals een lezer mailde: ‘In de handel komt voor een marge van 10 procent geen ondernemer zijn bed uit’ – maar legt wel grote problemen bloot.

En natuurlijk is het ook het verhaal over hebzucht, over iemand die ineens miljoenen kon verdienen en daarbij de beloften die hij had gedaan even vergat, flexibel interpreteerde of gewoon negeerde.

Normaal gesproken spelen we liever niet op de man, maar leggen we de nadruk eerder op het samenspel, het systeem. In dit geval konden we echter niet om de man heen. In de eerste plaats omdat hij zichzelf in de media had gepresenteerd als een daadkrachtige ondernemer, die geheel belangenloos alles goed zou maken wat die vermaledijde overheid naliet. Het is van belang dat beeld te corrigeren. In de tweede plaats omdat hij een prominent lid is van een van de regeringspartijen en contacten heeft tot in de hoogste kringen. Zolang we niet alles weten, zullen we dus over Sywert van Lienden blijven publiceren.

Podcast De kamer van Klok

Ook in onze politieke podcast bespreken we de mondkapjeszaak. Waarom kreeg een piepjong bv’tje de op twee na grootste overheidsorder voor beschermingsmiddelen in de coronacrisis? Luister mee met columnist Sheila Sitalsing, politiek verslaggever Frank Hendrickx en hoofdredacteur Pieter Klok.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden